Skader kan være alle løperes verste mareritt, og ofte kan en skade være det som gjør at du trener på en måte du unngår skader igjen. Lær hva du kan gjøre for ikke å bli skadet igjen.
Forebygge skader når du trener løping
Har du først vært skadet, og da spesielt langvarige skader, er det noe du aldri ønsker å ha igjen når du er en aktiv løper. Å si at du aldri skal bli av skadet av løping igjen er sterke ord, men det er det som bør være din målsetning. Det er fullt mulig, dersom du trener på en måte som bidrar til å forebygge fremtidige skader.
Aldri trene med en skade
Det bør være en selvfølge, men mange løpere velger likevel å trene på tross av at de har en skade. Det kan være at skaden ikke er verre enn at det går an å få gjennomført løpetrening. Å trene når du er skadet, vil aldri gi deg den formutviklingen du ønsker. Du kan trene løping opp til et visst punkt, der gjør for vondt å trene videre, for deretter å måtte gå tilbake på treningsmengde igjen. Hva med å ta de ukene eller månedene med alternativ trening, i stedet for å risikere å gå skadet i kanskje flere år? Du har alt å tape på å trene når du er skadet, og alt å vinne på å la være til du er frisk igjen.
Forebygge skader med å tilpasse treningsmengde og intensitet på treningen
Én viktig årsak til at du ble skadet kan være at du trente med et underskudd på restitusjon. Løpeskader kommer ofte av at det trenes for mye og for hardt, på en måte som gjør at kroppen aldri greier å hente seg inn igjen. Du får et akkumulert behov for restitusjon, som på resulterer i en skade. Fortsetter du å trene på en skade, kan skaden bli kronisk, og i verste fall blir du aldri kvitt skaden.
Du må trene på en måte der du tilpasser treningsmengde og intensitet på en måte som hele tiden er i tråd med hva kroppen din til enhver tid tåler av belastning. Du vil merke det når kroppen har fått nok, i form av at du er vedvarende sliten, stiv og støl. Disse signalene må du ta på alvor. Lytt til kroppen og la den bestemme. Ha en gradvis økning i treningsmengde og hvor mye du trener med hard intensitet, som hele tiden er i takt med hva kroppen din tåler. Kommer du opp i en treningsmengde som er høyere enn 70-80 km, vil det uansett være en høyere risiko for å bli skadet, så du må tenke nøye igjennom hva som er hensikten med så høye treningsmengder, og hvordan du skal trene for å unngå å bli skadet igjen.
Tenk skadeforebygging ved all trening du gjennomfører
La skadeforebygging bli en like viktig del av treningsprogrammet ditt som løpetreningen. Å holde seg skadefri er viktig for kontinuitet i treningen, for at du skal ha en jevn og god formutvikling. Skader setter en effektiv stopper for det. La hovedvekten av treningen du gjennomfører være med lav intensitet, og tenk nøye igjennom hvordan du skal gjennomføre trening med høyere intensitet. Trene progressivt for at kroppen skal få en gradvis tilvenning til å trene med høyere intensitet. Varm opp skikkelig før treningsøkter med hard intensitet. Ha uker der du halverer treningsmengden, slik at kroppen får tid til å hente seg inn igjen. Lytte til kroppen og la den bestemme hvor mye og hvor hardt du skal trene.
Relaterte artikler:
Trening som kan forebygge skader
Stigningsløp for å forebygge skader