Aerob utholdenhet

Aerob utholdenhet handler om ditt nivå av kardiovaskulær kondisjon. Lær mer om aerob utholdenhet og hvordan du kan forbedre den.

Hva er aerob utholdenhet?

Aerob utholdenhet handler om ditt nivå av kardiovaskulær kondisjon. Mange vil hevde at dette er en av de viktigste egenskapene på grunn av forbindelsen til hjertehelsen. Å forbedre din aerobe utholdenhet er å forbedre kroppens evne til å møte høyere, raskere krav til oksygen og energi, som den trenger under mer intens trening.

Hvorfor er aerob utholdenhet viktig?

Aerob utholdenhet er utrolig viktig, da det påvirker hvor effektivt kroppen kan transportere oksygen dit det er nødvendig, for eksempel under løping. Din kardiovaskulære kondisjon avhenger av faktorer som alder, livsstil, arvelige forhold og hvor mye du trener. Det er vanligvis på sitt beste fra slutten av tenårene til trettiårene og avtar da naturlig med alderen. Å opprettholde et godt nivå av aerob utholdenhet er viktig for alle – ikke bare idrettsutøvere – da det kommer med en rekke helsemessige fordeler.

Hjertet ditt er en muskel, og som andre muskler krever det regelmessig trening for å forbedre styrken og evnen til å takle alt som kroppen din krever av den.

Aerob vs anaerob trening

Å trene anaerobt er å trene uten oksygen. I løpet av en treningsøkt skjer dette når du har nådd din maksimale hjerterytme og det ikke er nok oksygen til å møte behovet for oksygen. Anaerob trening innebærer å jobbe med høy intensitet, der kroppen trenger energi for å drive musklene dine i stedet for oksygen, mens aerob trening generelt er trening med lett til moderat intensitet. Musklene dine bryter deretter ned glykogen (lagrede karbohydrater) for energi. Kroppen er også avhengig av det anaerobe systemet under tunge vektløftingsøkter.

Når du sammenligner de to, er aerob trening en lettere form for trening som du kan gjennomføre i lengre perioder, mens anaerob er det motsatte: raske utbrudd med høy intensitet, over en kort periode. Din aerobe terskel er derfor intensitetsnivået du kan trene på før du akkumulerer for mye melkesyre i blodet. Når du går inn i anaerob modus, forbrenner du mer kalorier på kortere tid.

Anaerobe øvelser i forbindelse med løping eller andre øvelser som bruker de store muskelgruppene, øker din anaerobe utholdenhet, noe som betyr at du kan jobbe hardere lenger. Begge treningsformene forbrenner fett og øker stoffskiftet, slik at det fortsetter også etter at du er ferdig med å trene. Aerob trening krever oksygen for å fortsette på nivået du trener, og forbrenner fett, karbohydrater og proteiner du har fått i deg fra mat og kosttilskudd. Dette er uten tvil den beste tilnærmingen til å oppnå mager muskelmasse.

Hvordan forbedre aerob utholdenhet

Intervallbaserte treningsøkter er anerkjent som en av de beste måtene å forbedre din aerobe utholdenhet, og det fine er at du kan velge de øvelsene du foretrekker. Det hele handler om å øke kardiovaskulær evne med trening.

Løping

Løping er en av de beste måtene å forbedre aerob utholdenhet og egner seg til all slags intervalltrening.

Sykling

Under sykling kan du dra nytte av å skifte gir for å endre hvor krevende du ønsker treningen (eller innstillinger når du er på en spinning- eller trimsykkel).

Svømming

Hvis løping eller sykling er for krevende på ledd og muskulatur, er svømming en fin måte å gjennomføre aerob trening på, og egner seg også intervalltrening.

Relaterte artikler:

Aerob trening fettforbrenning

Anaerob og aerob

Om forfatteren