Aerob trening

Aerob trening

Aerob trening. Lær hvordan aerob trening med løping kan øke fettforbrenningen og gjøre deg til en raskere og mer utholdende løper.

Trene aerobt

Siden anaerob trening er trening du bare greier å opprettholde over kort tid, før opphopning av melkesyre gjør at du til slutt må stoppe, vil ikke det ikke være særlig effektiv trening. Derfor bør du som løper ha fokus på hvordan du kan trene aerobt, for å øke aerob kapasitet, slik at du kan trene lenger, løpe fortere og bli mer utholdende.

I denne artikkelen vil du lære mer om aerob trening, og hvordan du som løper kan trene aerobt.

Hva er aerob trening

Når du trener aerobt, vil muskulaturen hele tiden få tilført nok oksygen. Oksygenet blir brukt i fettforbrenning, og til å forbrenne karbohydrater, slik at muskulaturen får nok energi. For deg som løper vil det være et mål å gjøre musklene enda mer effektive til å ta opp mer oksygen, slik at du blir i bedre form og kan trene lenger. Aerob kapasitet kan da være kroppens evne til å bruke oksygen ved forbrenning, mens aerob trening kan være all aktivitet du greier å opprettholde over tid.

Fettforbrenning når du trener aerobt med lav intensitet

Aerob trening når du trener løping vil være all trening du gjennomfører under anaerob terskel, så ideelt sett vil all aerob trening under denne terskelen bidra til at du øker din aerobe kapasitet. Men for at du skal ha full effekt med tanke på fettforbrenning, og øke musklenes evne til å ta opp oksygen slik at du øker aerob kapasitet, trenger du ikke trene for mye løping med moderat til hard intensitet. Hovedvekten av treningen bør være med lav intensitet. Fettforbrenningen er høyest når du trener med lav intensitet. Løpere med høy fettforbrenning, vil ha startet fettforbrenningen bare etter noen minutters aktivitet, og det kan ha sine fordeler. Forbrenning av fett krever mye mer oksygen for å forbrennes enn karbohydrater, noe som gir hjertet og lungene bedre utbytte av treningen. En utrent person kan forbrenne opptil 50 prosent fett ved aerob trening som ikke er veldig belastende.

Aerob trening som er effektiv

Rolige langturer kan være effektiv aerob trening både for nybegynnere og mer erfarne løpere. De rolige langturene er viktig for å trene opp din aerobe utholdenhet, som betyr at du forbedrer muskulaturens evne til å ta opp oksygen. God aerob utholdenhet gjør at du kan løpe lenge uten at den aerobe kapasiteten overskrides, og du går over til anaerob forbrenning.

De rolige langturene er med på å bygge både din fysiske og mentale kapasitet. Å løpe langt utfordrer din fysiske kapasitet ved belastningen det er for beina å løpe i flere timer. Denne treningen er en tilvenning for muskulaturen, slik at den gradvis tåler mer og mer. Å løpe rolige langturer er også en fin øvelse i å takle mentalt det er å løpe langt. Du må ha fokus over en lengre periode, ikke minst i forhold til å ta det rolig på disse turene. Å løpe lenge kan av og til også være en prøve for din tålmodighet. Å løpe rolige langturer er viktig trening for alle typer distanser. Du trenger å bygge opp din aerobe utholdenhet uavhengig av om du trener til en 400 meter eller et maraton. Din aerobe kapasitet er grunnmuren i din løpsform. På denne grunnmuren legger du det videre grunnlaget, avhengig av om du skal bli god til å løpe 800 meter, 5000 meter eller maraton.

Aerob trening

Det er aerob trening du bør ha fokus på når du skal trene deg opp til å bli en raskere og mer utholdende løper. Dette er trening som kan være overkommelig også for nybegynnere som har liten eller ingen erfaring med løping fra før av. Det er viktig at løperen bygger opp et treningsgrunnlag gjennom å øke treningsmengden gradvis med utgangspunkt i det nåværende formnivået. Langturene vil som nevnt være en viktig pilar i et hvert treningsprogram, og også her bør det være en gradvis økning i hvor langt du løper.

Relaterte artikler:

Trene opp aerob utholdenhet og kapasitet

Intervalltrening for å øke din aerobe kapasitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar