20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Aerob og anaerob utholdenhet

Lær mer om aerob og anaerob utholdenhet, og fordeler og ulemper med utholdenhetstrening med varierende intensitet.

Aerob vs anaerob utholdenhet

 • Aerob trening er enhver form for utholdenhetstrening. Under aerob trening øker pusten og hjertefrekvensen din i en vedvarende periode. Eksempler på aerob trening inkluderer svømming, løping eller sykling.
 • Anaerobe øvelser innebærer raske energiutbrudd og utføres med maksimal innsats i kort tid. Eksempler inkluderer hopping, sprinting eller tung vektløfting.

Respirasjonen og hjertefrekvensen din er forskjellig i aerobe aktiviteter kontra anaerobe aktiviteter. Oksygen er din viktigste energikilde under aerobe treningsøkter.

 • Under aerob trening puster du raskere og dypere enn når pulsen er i ro. Du maksimerer mengden oksygen i blodet. Pulsen din øker, og øker blodstrømmen til musklene og tilbake til lungene.
 • Under anaerob trening krever kroppen din øyeblikkelig energi. Kroppen din er avhengig av lagrede energikilder, snarere enn oksygen som drivstoff. Det inkluderer nedbrytning av glukose.

Treningsmålene dine skal være med på å bestemme om du skal delta i aerob eller anaerob trening. Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å starte med aerobe øvelser for å bygge opp utholdenhet.

Hvis du har trent lenge eller prøver å gå ned i vekt raskt, kan du legge til anaerobe treningsøkter i treningsrutinen din. Sprint eller høyintensiv intervalltrening (HIIT) kan hjelpe deg med å nå dine mål.

Fordeler med aerob utholdenhetstrening

Aerob trening kan gi en rekke fordeler for helsen din, inkludert å redusere risikoen for et hjerteinfarkt, type 2 diabetes eller slag.

Andre fordeler med aerob trening inkluderer:

 • kan hjelpe deg å gå ned i vekt og holde vekten
 • kan bidra til å senke og kontrollere blodtrykket
 • kan øke utholdenheten og redusere tretthet under trening
 • aktiverer immunforsvaret, noe som gjør deg mindre sannsynlig å bli forkjølt eller influensa
 • styrker hjertet ditt
 • øker humøret
 • kan hjelpe deg med å leve lenger enn de som ikke trener

Risiko ved aerob utholdenhetstrening

Aerob trening kan de aller fleste gjennomføre. Men godkjenn med legen din hvis du har vært inaktiv i lang tid eller lever med en kronisk tilstand. Hvis du er nybegynner, er det viktig å starte sakte og trene deg gradvis opp for å redusere risikoen for skader. Begynn for eksempel med å gå 5 minutter av gangen, og legg til 5 minutter hver gang til du er oppe i en rask spasertur på 30 minutter.

Fordeler med anaerob utholdenhetstrening

Anaerob utholdenhetstrening kan være fordelaktig hvis du ønsker å bygge muskler eller gå ned i vekt. Det kan også være fordelaktig hvis du har trent i lang tid, og ønsker å presse deg gjennom et treningsplatå for å nå nye mål med treningen. Det kan også hjelpe deg med å opprettholde muskelmasse når du blir eldre.

Andre fordeler inkluderer:

 • styrker bein
 • forbrenner fett
 • bygger muskler
 • øker utholdenheten for daglige aktiviteter som fotturer eller dans

Risiko ved anaerob utholdenhetstrening

Anaerob trening kan være krevende for kroppen din. På en skala fra 1 til 10 for opplevd anstrengelse, er anaerob trening med høy intensitet alt over syv. Det anbefales ikke vanligvis for nybegynnere. For mye anaerob trening kan føre til skader og overtrening.

Få godkjenning fra legen din før du legger anaerobe treningsøkter til treningsrutinen din. Å trene i samråd med sertifisert treningspersonell som kan hjelpe deg med å lage et anaerobt treningsprogram basert på dine mål med treningen.

For treninger som HIIT og vekttrening, kan trenere også demonstrere de riktige treningsteknikkene. Å utføre øvelsene med riktig teknikk er viktig for å forebygge skader.

Relaterte artikler:

Aerob og anaerob trening

Anaerob trening når du er nybegynner

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!