20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Aerob og anaerob forbrenning

Aerob og anaerob forbrenning skjer under en hvilken som helst type kardiovaskulær kondisjonstrening.

Under kardiovaskulær kondisjon øker pusten og hjertefrekvensen i en varig periode. Eksempler på aerob trening inkluderer svømming, løping eller sykling.

Anaerobe øvelser involverer raske utbrudd av energi og utføres med maksimal innsats i kort tid. Eksempler inkluderer hopping, sprint eller tung vektløfting.

Din åndedrett og hjertefrekvens er forskjellige i aerobe aktiviteter kontra anaerobe. Oksygen er din viktigste energikilde under aerobe treningsøkter.

Under aerob trening puster du raskere og dypere enn når pulsen er i ro. Du maksimerer mengden oksygen i blodet. Pulsen din øker, og øker blodtilførselen til musklene og tilbake til lungene.

Under anaerob trening krever kroppen din øyeblikkelig energi. Kroppen din er avhengig av lagrede energikilder, i stedet for oksygen, for å få drivstoff. Det inkluderer å bryte ned glukose.

Treningsmålene dine skal bidra til å avgjøre om du skal delta i aerob eller anaerob trening. Hvis du ikke har trent, kan det være lurt å starte med aerobe øvelser for å bygge opp utholdenhet.

Hvis du har trent lenge eller prøver å gå ned i vekt raskt, kan du legge til anaerobe treningsøkter i rutinen. Sprint eller høyt intensitetsintervalltrening (HIIT) kan hjelpe deg med å nå dine mål.

Fordeler med aerob trening

Aerob trening kan tilby mange fordeler for helsen din, inkludert å redusere risikoen for hjerteinfarkt, type 2 diabetes eller et hjerneslag.

Andre fordeler med aerob trening inkluderer:

 • kan hjelpe deg med å gå ned i vekt og holde den under kontroll
 • kan bidra til å senke og kontrollere blodtrykket
 • kan øke utholdenheten og redusere tretthet under trening
 • aktiverer immunforsvaret, noe som gjør det mindre sannsynlig at du får forkjølelse eller influensa
 • styrker hjertet ditt
 • bedrer humøret
 • kan hjelpe deg med å leve lenger enn de som ikke trener

Risiko ved aerob trening

Aerob trening kan være til nytte for nesten alle. Men få legen din godkjenning hvis du har vært inaktiv i lang tid eller lever med en kronisk tilstand.

Hvis du er nybegynner er det viktig å starte gradvis og trene deg gradvis opp for å redusere risikoen for skader. Start for eksempel med å gå 5 minutter om gangen og legg til 5 minutter hver gang til du er oppe i en 30-minutters rask spasertur.

Fordeler med anaerob trening

Anaerob trening kan være gunstig hvis du ønsker å bygge muskler eller gå ned i vekt. Det kan også være gunstig hvis du har trent i lang tid, og ønsker å presse deg gjennom et treningsplatå for å nå et nytt mål. Det kan også hjelpe deg med å opprettholde muskelmasse når du blir eldre.

Andre fordeler inkluderer:

 • styrker bein
 • forbrenner fett
 • bygger muskler
 • øker utholdenheten for daglige aktiviteter som fotturer, dans eller lek med barn

Risiko for anaerob trening

Anaerob trening kan være krevende for kroppen din. På en skala fra 1 til 10 for opplevd anstrengelse er anaerob trening med høy intensitet alt over syv. Det anbefales vanligvis ikke for nybegynnere. Få godkjenning fra legen din før du legger til anaerobe treningsøkter i treningsrutinen. Trene med en sertifisert treningsekspert som kan hjelpe deg med å lage et anaerobt program basert på din medisinske historie og mål.

For treningsøkter som HIIT og vekttrening, kan en treningsekspert også demonstrere de riktige treningsteknikkene. Å utføre øvelsene med riktig teknikk er viktig for å forebygge skader.

Relaterte artikler:

Anaerob trening – sprint til suksess

Hvor høy puls bør du ha når du trener aerob utholdenhet

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!