Lavt stoffskifte kan føre til en rekke symptomer og plager som påvirker energinivå, humør, vekt og mer. Lær mer om hvordan du skal leve med lavt stoffskifte.
Å leve med lavt stoffskifte
Men det er mange myter knyttet til virkningen stoffskiftet har på helsen din, spesielt med tanke på vekttap. Enkelt sagt er metabolisme den interne prosessen som kroppen din bruker energi på og forbrenner kalorier. Den går 24/7 for å holde kroppen i bevegelse, selv når du hviler eller sover, ved å konvertere maten og næringsstoffene du bruker til energien kroppen din trenger for å puste, sirkulere blod, vokse og reparere celler, og alt annet det gjør for å overleve. Denne prosessen fungerer i forskjellige intensiteter hos forskjellige mennesker. Hvor raskt stoffskiftet fungerer, bestemmes mest av genene dine. Mennesker kan ha rask, langsom eller gjennomsnittlig stoffskifte, uavhengig av kroppsstørrelse og sammensetning.
Lavt stoffskifte, også kjent som hypotyreose, er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av de viktige hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Dette kan føre til en rekke symptomer og plager som påvirker energinivå, humør, vekt og mer.
Forskjellige typer lavt stoffskifte
Det finnes forskjellige typer lavt stoffskifte, for eksempel:
- Primær hypotyreose: Dette er den vanligste typen lavt stoffskifte og skyldes en autoimmun tilstand der kroppens eget immunsystem angriper skjoldbruskkjertelen.
- Sekundær hypotyreose: Denne typen lavt stoffskifte skyldes en feil i hypofysen, som er en liten kjertel i hjernen som styrer skjoldbruskkjertelen.
- Subklinisk hypotyreose: Denne typen lavt stoffskifte er mild og gir vanligvis ingen symptomer. Men personer med subklinisk hypotyreose har en økt risiko for å utvikle primær hypotyreose.
Relatert: Kostholdsråd ved lavt stoffskifte
Symptomer på lavt stoffskifte
- Tretthet og utmattelse
- Konsentrasjonsvansker og hukommelsesproblemer
- Depresjon og nedstemthet
- Kuldefølelse og frysninger
- Tørr hud og hår
- Muskel- og leddsmerter
- Forstoppelse
- Vektøkning
- Hevelse i ansikt og rundt øynene
- Uregelmessig menstruasjon
Behandling av lavt stoffskifte
Den mest vanlige behandlingen for lavt stoffskifte er hormontabletter med tyroksin (Levaxin). Målet er å normalisere hormonnivåene og redusere symptomer. Behandlingen er ofte livslang, men med korrekt dosering av tyroksin kan de fleste leve normalt med lavt stoffskifte. Tyroksin tilføres for å kompensere for det utilstrekkelige nivået av skjoldbruskhormoner og forbedre kroppens funksjoner. Langsiktig overvåkning av hormonnivåer og tilpasning av dosering er nødvendig for å sikre optimal behandling og livskvalitet.
Hverdagsliv med lavt stoffskifte
Å leve med lavt stoffskifte kan være utfordrende til tider, men det er mulig å håndtere tilstanden og leve et godt liv. Her er noen tips:
- Følg opp behandlingen: Det er viktig å ta tyroksntablettene dine regelmessig og i riktig dosering. Fastlegen din vil hjelpe deg med å finne riktig dose.
- Sunt kosthold: Et sunt og variert kosthold er viktig for alle, men det er ekstra viktig for personer med lavt stoffskifte. Sørg for å få i deg nok frukt, grønnsaker, fullkorn og proteiner.
- Regelmessig mosjon: Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å øke energinivået, forbedre humøret og hjelpe deg med å holde en sunn vekt.
- Få nok søvn: Søvnmangel kan forverre symptomene på lavt stoffskifte. Sørg for å få 7-8 timer søvn hver natt.
- Stressmestring: Stress kan også forverre symptomene. Finn sunne måter å håndtere stress på, for eksempel yoga, meditasjon eller mindfulness.
- Vær tålmodig: Det kan ta tid å finne riktig dose tyroksin og å lindre alle symptomene. Vær tålmodig med deg selv og kroppen din.
Relatert: Lavt stoffskifte og trening
Hvordan kan lavt stoffskifte påvirke humøret mitt?
Lavt stoffskifte kan føre til en rekke humørsymptomer, inkludert:
- Depresjon
- Angst
- Irritabilitet
- Nedstemthet
- Apati
- Konsentrasjonsvansker
Disse symptomene kan skyldes en rekke faktorer, inkludert:
- Mangel på tyroksinhormon
- Forandringer i hjernens kjemi
- Fysiske symptomer som tretthet og vektøkning
Hvordan kan jeg håndtere humørsymptomer ved lavt stoffskifte?
Det finnes en rekke måter å håndtere humørsymptomer ved lavt stoffskifte på, inkludert:
- Behandling av lavt stoffskifte: Den viktigste måten å håndtere humørsymptomer på er å sørge for at du får riktig behandling for lavt stoffskifte. Når hormonnivåene dine er normale, vil humørsymptomene ofte forbedres.
- Antidepressiva: I noen tilfeller kan antidepressiva være nødvendig for å behandle depresjon og angst.
- Terapi: Terapi kan være nyttig for å håndtere stress, angst og negative tanker.
- Livsstilsendringer: Livsstilsendringer som regelmessig mosjon, sunt kosthold og god søvnhygiene kan også bidra til å forbedre humøret.
Når bør jeg oppsøke hjelp for humørsymptomer?
Hvis du har humørsymptomer som er plagsomme eller som påvirker din evne til å fungere i hverdagen, bør du oppsøke hjelp. Snakk med legen din om symptomene dine, og om du trenger behandling.
Alder påvirker stoffskiftet
Alder påvirker også stoffskiftet, da det kan avta med årene, selv om du i utgangspunktet hadde et raskt stoffskifte. Forskjeller i hastighet på stoffskiftet er tydelige i hvor enkelt eller vanskelig det er for folk å gå opp eller gå ned i vekt. En langsom metabolisme forbrenner færre kalorier, noe som betyr at mer lagres som fett i kroppen; Det er grunnen til at noen mennesker har problemer med å gå ned i vekt bare ved å kutte kalorier. En rask metabolisme forbrenner kalorier med en høyere hastighet, noe som forklarer hvorfor noen mennesker kan spise mye og ikke legge på seg ekstra kilo. Men du kan ikke skylde på lavt stoffskifte for vektøkning. Realiteten er at stoffskiftet ofte spiller en mindre rolle. De viktigste faktorene når du eldes er ofte dårlig kosthold og inaktivitet.
Relatert: Diett ved lavt stoffskifte
Kan du øke stoffskiftet?
Er det mulig å fremskynde et lavt stoffskifte, eller øke stoffskiftet som har blitt tregt over tid? Du kan manipulere stoffskiftet ditt til en viss grad. Det er ofte en liten forandring som kan hjelpe deg med å forbrenne mer kalorier. Det, sammen med å ha et sunnere kosthold og sørge for at du får nok trening, kan gi folk det ekstra de trenger for å gå ned og opprettholde en sunn kroppsvekt.
Trene HIIT intervaller
Få opp farten. Legg til litt høyintensiv intervalltrening i din vanlige treningsrutine. Etter en periode med intervalltrening, kan stoffskiftet holde seg høyt gjennom en hel dag. For eksempel, når du går eller jogger på tredemølle eller løper ute, kan du øke hastigheten i 30 til 60 sekunder, og deretter sakke ned til vanlig tempo; gjenta syklusen i åtte til 12 minutter.
Spis proteinrik mat og gjennomføre styrketrening
Spis protein og gjennomføre vekttrening, med og uten kroppen som belastning. Stoffskiftet øker når du spiser, fordøyer og lagrer mat, en prosess som kalles termisk effekt av maten. Protein har en høyere termisk effekt sammenlignet med fett og karbohydrater, fordi det tar lengre tid for kroppen din å forbrenne protein og absorbere det. Det er ikke klart hvor mye effekt protein har på stoffskiftet, men studier antyder at den beste tilnærmingen er å kombinere tilstrekkelig proteininntak med vekttrening, noe som øker muskelmassen – og som også kan øke metabolismen.
Drikk grønn te
Studier har funnet grønn te inneholder en forbindelse som kalles epigallocatechin gallate, som kan øke kaloriforbrenningen og fettet du forbrenner. En metaanalyse fra 2011 fant at inntak av omtrent 250 mg epigallocatechin gallate (mengden i omtrent tre kopper grønn te) bidro til å øke metabolismen nok til å forbrenne i gjennomsnitt 100 ekstra kalorier om dagen.
Relatert: Lavt stoffskifte hos menn
Komplikasjoner av lavt stoffskifte
Ubehandlet lavt stoffskifte kan føre til en rekke komplikasjoner, for eksempel:
- Hjerteproblemer
- Høyt kolesterol
- Infertilitet
- Depresjon
- Forstoppelse
- Muskel- og leddsmerter
- Nevropati
Forskning på lavt stoffskifte
Det forskes mye på lavt stoffskifte for å finne nye og bedre behandlingsmetoder. Forskere undersøker blant annet effekten av nye typer tyroksntabletter, alternative behandlinger som selen og naturmedisin.
Å leve et godt liv med lavt stoffskifte
Med riktig diagnose, behandling og støtte kan du leve et godt og aktivt liv med lavt stoffskifte. Det er viktig å være tålmodig og ta vare på deg selv. Husk å:
- Ta tyroksntablettene dine regelmessig
- Spise sunt og variert
- Være regelmessig fysisk aktiv
- Få nok søvn
- Håndtere stress på en sunn måte
- Oppsøke lege regelmessig for å følge opp behandlingen
Relatert: Kosthold og trening ved lavt stoffskifte
Myter og fakta om lavt stoffskifte
Det finnes mange myter og misforståelser om lavt stoffskifte. Her er noen av de vanligste:
Myte: Lavt stoffskifte er bare et problem for kvinner.
Fakta: Lavt stoffskifte kan ramme både menn og kvinner, men det er noe vanligere hos kvinner.
Myte: Lavt stoffskifte er alltid synlig på utsiden.
Fakta: Mange personer med lavt stoffskifte ser helt normale ut.
Myte: Lavt stoffskifte er en uhelbredelig tilstand.
Fakta: Lavt stoffskifte kan behandles effektivt med tyroksntabletter.
Myte: Du må spise en spesiell diett for å leve med lavt stoffskifte.
Fakta: Et sunt og variert kosthold er det viktigste, men det er ikke nødvendig å følge en spesiell diett.
Myte: Lavt stoffskifte gjør deg lat og uopplagt.
Fakta: Lavt stoffskifte kan føre til tretthet og konsentrasjonsvansker, men med riktig behandling kan de fleste leve et normalt og aktivt liv.
Tips til å leve godt med lavt stoffskifte
- Lær deg om tilstanden: Jo mer du vet om lavt stoffskifte, jo bedre rustet er du til å håndtere den.
- Finn en god lege: Det er viktig å ha en lege som du kan stole på og som har god kunnskap om lavt stoffskifte.
- Vær tålmodig: Det kan ta tid å finne riktig dose tyroksin og å lindre alle symptomene.
- Ta vare på deg selv: Sørg for å få nok søvn, spise sunt og være regelmessig fysisk aktiv.
- Bli med i en støttegruppe: Det kan være nyttig å snakke med andre som har lavt stoffskifte.
- Ikke vær redd for å spørre: Hvis du har spørsmål eller bekymringer, ta kontakt med legen din eller en annen fagperson.
Når bør du oppsøke lege?
Hvis du har symptomer på lavt stoffskifte, er det viktig å oppsøke lege for å få en diagnose og riktig behandling. Legen vil ta en blodprøve for å måle hormonnivåene dine.