6 km løping med lav intensitet

6 km løping med lav intensitet. Intensjonen om å trene med lav intensitet ble ikke så vanskelig i og med at jeg ble forkjølet i løpet av helgen.

Klok av skade

Med den «rolige» løpeturen før helga friskt i minne, som var alt annet enn rolig, var jeg bevisst på at turen i dag skulle gjennomføres med lav intensitet. Når jeg i tillegg har pådratt meg en lett forkjølelse, var det egentlig ikke noe å lure på; Intensiteten måtte være lav.

Løping og forkjølelse

Det er alltid en avveining du må gjøre, om du skal trene eller ikke når du er forkjølet. Utgangspunktet er at du ikke skal trene når du er syk, og i de aller fleste tilfeller bør følge dette rådet. Hvis du har en lettere forkjølelse, er det ikke noe i veien for å ta seg en kort løpetur med svært lav intensitet. Intensiteten bør ikke være hardere enn at kroppen greier å komme seg av forkjølelsen.

Du skal ikke trene løping dersom du kjenner at forkjølelsen er oppadgående, det vil si at du ikke har blitt bedre, men heller dårligere. Når forkjølelsen er på retur, kan du gjennomføre trening med lett intensitet.

6 km løping i kupert terreng

Løpetreningen ble gjennomført på asfalt, langs vei. En ganske kjedelig, men velkjent løype, som jeg har løpt mange ganger. Første halvdel av ruten er helt flat, så denne delen går noe raskere. Andre halvdel derimot, er kupert, opp og ned. For å nå målsetningen om løpetrening med lav intensitet, så ble tempoet lavt i denne delen av løypa, og det gikk greit. Vekslet mellom å gå og jogge i de tyngste motbakkene.

Hvordan treningsøkta gikk

Selv om turen gikk i et rolig joggetempo, var det likevel tungt å gjennomføre. Jeg valgte som nevnt å gå noe i motbakkene i siste halvdel av løypa, for at belastningen ikke skulle bli for hard. Treningen i dag må tilskrives som ren restitusjonstrening, der målet nødvendigvis ikke er å bli i bedre form, men for å holde kroppen gående, uten at det forverrer forkjølelsen.

Lærdom av denne treningsøkta

Lærdommen fra denne treningsøkta er at det kan være en hårfin balansegang når du trener løping med forkjølelse. Det kan slå ut begge veier. I etterkant av trening med forkjølelse kan du finne ut at du ikke burde ha trent, at forkjølelsen blir verre, og at det tar lenger tid å bli frisk igjen. I motsatt fall, om forkjølelsen er på vei ut av kroppen, kan restitusjonstreningen bidra til at du får ut forkjølelsen av kroppen.

Du må gjøre en vurdering på hva som er best for deg. Føler du deg elendig, skal du selvsagt ikke trene løping, men heller hvile til forkjølelsen er på retur. Har du lyst til å løpe, på tross av at du forkjølet, så ta deg en løpetur, men med svært lav intensitet. Ha en evaluering i etterkant, på hvorvidt dette fungerte eller ikke. Ta lærdom av det til neste gang.

Les også:

Løping og forkjølelse

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar