5 tips til nybegynnere som vil begynne å trene

5 tips til nybegynnere som vil begynne å trene. Lær mer om hva du bør tenke på når du som nybegynner skal begynne å trene, for best mulig formutvikling og forebygging av skader.

Tips #1: Sett deg mål med treningen

Tips til nybegynnere som vil begynne å trene er å sette seg et mål med treningen. Når du har et mål å jobbe mot vil du oppleve at det er lettere å motivere seg for treningen når du er nede i en bølgedal. Sett deg realistiske, men på samme tid ambisiøse mål, og tidsbestemme når du skal ha nådd målet.

Tips #2: Prøv ut forskjellige treningsformer

Ha et åpent sinn og prøv ut forskjellige treningsformer. Husk at det tar tid å venne seg til å bli en glad i ulike måter å trene på, og en treningsform du ikke liker nå, kan på sikt være treningen du utvikler en lidenskap for.

Tips #3: Ha en gradvis økning i treningsmengde og intensitet

Har du lite eller ingen trening i kroppen fra før av, er det viktig at du tar utgangspunkt i ditt formnivå du skal starte å trene. Er du usikker på ditt formnivå, kan du gjennomføre trening med moderat intensitet i 2-3 uker. Det vil gi deg en formening om ditt formnivå. Ved å ta utgangspunkt i ditt formnivå, og ha en gradvis økning i treningsmengde og intensitet, vil kroppen hele tiden være klar for økt belastning. Å trene på denne måten gir deg full kontroll på treningen, og treningen blir heller ikke for hard. Dette er en motiverende måte å trene på, samtidig som du reduserer risikoen for skader.

Tips#4: Variere hvordan du trener

Variasjon er mye av nøkkelen til en jevn og god formutvikling, og er også med på å gjøre treningen mer motiverende. Variert trening virker også skadeforebyggende. Variere med tanke på hva du trener, hvor og hvordan. Trener du løping bør du variere med hvilken måter du trener løping, hvilke underlag og løyper du trener i, og med hvilken intensitet du trener.

Tips #5: Restitusjon, restitusjon, restitusjon

Å ha tilstrekkelig med restitusjon er kanskje det viktigste tipset du som nybegynner kan få når du skal begynne å trene. Å restituere nok kan høres enkelt nok, men ofte kan det være vanskelig å holde igjen når motivasjonen er på topp, og lysten til å trene er påtrengende. Restitusjon er helt avgjørende for deg som nybegynner, for at du skal ha en jevn og god formutvikling, og redusere risikoen for å bli skadet. Se på restitusjon som en bonus for all treningen du har lagt ned, og tenk at det er når du restituerer at du blir i bedre form.

5 tips til nybegynnere som vil begynne å trene

Lista over er på ingen måte utfyllende, men følger du disse tipsene har du alle forutsetninger for å lykkes og få en god oppstart på treningen. Trening skal være gøy og motiverende, og det gjør du ved å ta utgangspunkt i eget formnivå og ha en gradvis økning i hvor mye du trener og med hvilken intensitet. Vær tålmodig, fordi det tar tid for kroppen å venne seg til økt treningsbelastning. Belønningen er en kontinuerlig, jevn og god formutvikling, med redusert risiko for skader.

Relaterte artikler:

Hvordan du skal øke treningsmengde

Stigningsløp for å forebygge skader

Om forfatteren

Legg inn kommentar