3 viktige grep du må ta når du skal løpe halvmaraton

Lær mer om hva du bør gjøre nå dersom du trener for halvmaraton, og hvilken betydning det kan ha for din suksess på halvmaraton.

1. Ta utgangspunkt i eget formnivå når du trener for halvmaraton

Ikke fall for fristelsen å sette deg mål med halvmaraton som gjør at du må trene over grensen av hva kroppen din til enhver tid tåler av treningsbelastning. Ta alltid utgangspunkt i eget formnivå, og ha en gradvis økning i treningsmengde som hele tiden er i takt med hva kroppen din tåler av treningsbelastning. Det kan spare deg for mye krefter, og også bidra til å forebygge overbelastning og skader.

2. Trene variert for halvmaraton

Variasjon er nøkkelen for en best mulig formutvikling og redusert skaderisiko. I tillegg er det mye mer motiverende å trene når du varierer treningen. Variere med hva du trener, hvor mye og med hvilken intensitet. Hovedvekten av treningen skal være med lav intensitet, med innslag av noe trening med moderat til hard intensitet.

3. Trene langturer for halvmaraton

Langturer er selve essensen i treningsprogrammet ditt for halvmaraton. Langturene venner beina til økt belastning over et lenger tidsrom, og kan bidra til å utsette utmattelse når du løper halvmaraton. Etter hvert som glykogenlagrene dine tømmes når du løper langturer, forbrenner du mer fett. Å venne kroppen til å forbrenne mer fett, kan gjøre kroppen mer effektiv i å lagre og omsette glykogen, kroppens drivstoff.

Tips til trening når du skal løpe halvmaraton

I tillegg til å trene ukentlige langturer og rolig trening gjennom uka, kan veksle mellom å trene intervaller, tempotrening, fartslek og motbakketrening. Intervalltrening øker din aerobe kapasitet og utholdenhet, tempotrening gjør deg bedre i stand til å holde et høyere tempo over et lengre tidsrom, mens fartslek gjør deg bedre til å takle temposkiftninger underveis i løpet. Motbakketrening gjør deg sterkere og raskere, i tillegg til å gjøre løpeteknikken bedre.

Relaterte artikler:

Halvmaraton for nybegynnere

Halvmaraton treningsprogram for å løpe under 2 timer

Om forfatteren

Legg inn kommentar