SKOBONANZA!

OPPTIL 40%

RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO, TIL FJELLSTØVLER


HØSTKUPP!

3:28:05 på Ringeriksmaraton

3:28:05 ble fasiten på Ringeriksmaraton 2018. Sluttiden var 13 minutter etter det som var målet, men jeg er fornøyd!

Challenge 2018

Utfordringen jeg gav meg selv for drøyt ett år siden var å løpe Ringeriksmaraton på 3 timer og 15 minutter. I 2018, 6 år siden sist jeg løp Ringeriksmaraton, løp jeg inn på 3 timer og 28 minutter. Selv om dette er langt fra det som var målsetningen, er jeg likevel fornøyd, fordi jeg føler at jeg fikk ut tilnærmet maksimalt av det jeg var god for.

Gjennomføring av Ringeriksmaraton

Jeg fant raskt ut at målet om 3:15 på maraton kom til å  bli tøft, så jeg løp utelukkende etter puls. Det skulle vise seg å fungere bra.

Strategien for Ringeriksmaraton var å åpne de første kilometerne i et roligere tempo enn marsjfarten, som var 4:38 per km. Det ble litt raskere, og jeg åpnet med en snittfart på 4:38 per km som var helt i tråd med skjema. Da jeg hadde løpt 31 kilometer ble det tungt. Farten var bare 5:33 per km frem mot 37 km. Avslutningen var bra, og jeg hadde en snittfart på 5:02 per km de siste 5 kilometerne.

Pulssoner

Gjennomsnittlig hjertefrekvens lå på 87 prosent av makspuls. Det er høyt når du har løpt 42 kilometer. I motbakkene lå jeg stort sett på terskel, det vil si 90 prosent av makspuls.

Med tanke på hvor høy intensitet jeg hadde under Ringeriksmaraton, er jeg fornøyd. Hvis jeg ser bort i fra de 5 kilometerne fra 31,5 til 36.5, holdt jeg farten jeg hadde kapasitet til.

Hva jeg lærte av å løpe Ringeriksmaraton 2018

Jeg fikk flere svar på hvordan jeg skal legge opp løpetreningen før maraton i 2019. Det jeg skal ha spesielt fokus på er langturer og motbakketrening.

De gangene jeg gikk på en smell under Ringeriksmaraton 2018 var i etterkant av motbakker, spesielt i siste halvdel av løpet. Etter hver bakke gikk det flere kilometer før jeg fikk i gang beina igjen. I løpet året jeg har trent for maraton, har det blitt alt for lite motbakketrening. Kommende vinter kommer jeg til å ha lenger perioder der jeg kjører intensivt med korte og lange bakkeintervaller. Det tror jeg kan gi positive utslag når jeg skal løpe Ringeriksmaraton i 2019.

Det andre området jeg vil jobbe mer med er langturer. I forkant av maraton 2018, løp jeg langturer med maksimal lengde på 30 km, og gjett hva; Jeg gikk på den første smellen nettopp etter 30 km. Langturene er viktige! Før neste års maraton kommer jeg til gradvis å øke lengden på langturene, slik at jeg løper langturer på 35-36 km. Videre kommer jeg til å trene raske langturer hver tredje uke.

Ringeriksmaraton 2019

Etter restitusjonstrening i drøyt 14 dager, starter opptreningen til Ringeriksmaraton 2019. Beina er helt fine og motivasjonen er på topp. Jeg føler meg sikker på at tiden fra i år kommer til å bli kraftig forbedret neste år.

Relaterte artikler:

Hvordan løpe maraton under 3:15

Trene til maraton med raske langturer

Trene til maraton med bakkeintervaller

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTKUPP!

Av Spurt

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO TIL FJELLSTØVLER!