Målet er å gi deg en helhetlig forståelse som setter deg i stand til å velge den eller de intervallformene som er mest effektive for akkurat dine behov og ambisjoner.
Intervalltrening har for lengst etablert seg som en av de mest effektive metodene for å forbedre fysisk prestasjon, enten målet er å løpe raskere, øke utholdenheten, forbedre helsen, eller rett og slett få mer ut av begrenset treningstid. Populariteten skyldes ikke minst den solide vitenskapelige dokumentasjonen som underbygger dens mange fordeler. Men “intervalltrening” er ikke ett enkelt, monolittisk konsept; det er en paraplybetegnelse som dekker et bredt spekter av treningsprotokoller med varierende intensitet, varighet på arbeidsperioder og hvilepauser. Spørsmålet mange stiller seg er derfor: Finnes det én optimal måte å trene intervaller på, eller er noen metoder mer effektive enn andre?
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
GARMIN FORERUNNER
570
NYHET!
Denne artikkelen vil gå i dybden på dette spørsmålet ved å presentere og sammenligne to sentrale, men distinkte, tilnærminger til intervalltrening: Høyintensiv Intervalltrening (HIIT), som ofte kjennetegnes av lengre arbeidsperioder nær maksimalt oksygenopptak, og Sprintintervalltrening (SIT), som involverer svært korte, maksimale “all-out” sprinter. Vi skal utforske de fysiologiske mekanismene bak hver metode, belyse hvilke adaptasjoner de fremkaller i kroppen, undersøke deres praktiske anvendelser for ulike mål og individer, og diskutere risikoer og hensyn.
Definisjon og karakteristikker av de to metodene: HIIT vs. SIT
For å kunne sammenligne HIIT og SIT på en meningsfull måte, er det nødvendig med klare definisjoner og en forståelse av de typiske kjennetegnene ved hver metode.
Metode 1: Høyintensiv Intervalltrening (HIIT)
HIIT har blitt et svært populært begrep og omfatter et bredt spekter av protokoller, men kjerneideen er å veksle mellom perioder med høyintensivt arbeid og perioder med lavere intensitet eller hvile.
- Typisk varighet på arbeidsperioder (drag): Vanligvis fra 30 sekunder opp til 4-5 minutter. Lengden på dragene er ofte valgt for å tillate en betydelig tid på eller nær intensiteten som utfordrer det maksimale oksygenopptaket (VO_2max).
- Typisk intensitet: Høy, men submaksimal i den forstand at den kan opprettholdes gjennom hele dragets lengde. Ofte definert som 85-95 % av maksimal hjertefrekvens (MHR), eller en intensitet som tilsvarer eller er nær farten ved VO_2max (vVO_2max). Opplevd anstrengelse (RPE) vil typisk ligge på 7-9 på en 1-10 skala.
- Typisk varighet og type hvileperioder: Pausene kan være aktive (f.eks. lett jogg, sykling med lav motstand) eller passive (fullstendig hvile). Forholdet mellom arbeid og hvile (arbeid:hvile-ratio) varierer mye, men vanlige eksempler er 1:1 (f.eks. 2 min arbeid, 2 min hvile), 2:1 (f.eks. 4 min arbeid, 2 min hvile), eller 1:2 (f.eks. 1 min arbeid, 2 min hvile), avhengig av draglengde og formål. Kortere HIIT-intervaller har ofte kortere pauser for å opprettholde et visst stress på systemet.
- Eksempler på HIIT-økter:
- Klassiske VO_2max-intervaller: 4-6 x 4 minutter på ca. 90-95 % MHR, med 2-3 minutter aktiv hvile.
- Kortere HIIT: 8-12 x 1 minutt på høy intensitet (f.eks. 5 km-fart for løpere), med 1 minutt aktiv hvile.
- Terskellignende HIIT (noen ganger kalt “Threshold HIIT” eller lange intervaller): 3-5 x 8-12 minutter på ca. 80-90 % MHR (terskelintensitet), med 2-4 minutter aktiv hvile.
- Primært fysiologisk siktepunkt: Å forbedre det maksimale oksygenopptaket (VO_2max), øke den aerobe kapasiteten (utholdenhet), forbedre laktattoleransen og -fjerningen, og øke effektiviteten i det kardiovaskulære systemet.
Metode 2: Sprintintervalltrening (SIT)
SIT representerer den mest ekstreme enden av intervallspekteret når det gjelder intensitet. Det kjennetegnes ved svært korte, men absolutt maksimale, arbeidsperioder.
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
Garmin Fenix 8 AMOLED – den ultimate klokken? Les vår guide først 🤔
Se pris & kjøp (Milrab.no) 👉
- Typisk varighet på arbeidsperioder (drag): Svært korte, vanligvis fra 10 sekunder opp til 30 sekunder. Noen protokoller kan strekke seg mot 60 sekunder, men kjernen i SIT er korte, eksplosive innsatser.
- Typisk intensitet: “All-out” – det vil si så hardt som du overhodet klarer å yte. Dette er en supramaksimal innsats, godt over den intensiteten som kreves for å nå VO_2max. Det er ikke mulig å styre etter puls i selve draget, da pulsen ikke rekker å respondere fullt ut på så korte drag. Fokus er på maksimal kraftutvikling og hastighet.
- Typisk varighet og type hvileperioder: Pausene er lange, ofte 2-5 minutter eller mer, og vanligvis passive (stå stille, gå rolig) eller med svært lett aktivitet. Målet er å tillate nesten fullstendig restitusjon av de raske energisystemene (ATP-PCr) og nervesystemet, slik at man kan opprettholde maksimal innsats på påfølgende drag. Arbeid:hvile-forholdet er derfor svært lavt, f.eks. 1:8, 1:12, eller enda høyere.
- Eksempler på SIT-økter:
- Wingate-lignende protokoll: 4-7 x 30 sekunder “all-out” sprint (ofte på ergometersykkel), med 4-5 minutter passiv hvile mellom hvert drag.
- Kortere sprinter: 6-10 x 10-15 sekunder maksimal sprint, med 2-3 minutter hvile.
- Repeterte bakkessprinter: 8-12 x 6-10 sekunder maksimal sprint opp en bratt bakke, med fullstendig rolig gange ned som pause.
- Primært fysiologisk siktepunkt: Å forbedre anaerob kapasitet og effekt (spesielt det glykolytiske systemet og ATP-PCr systemet), øke maksimal kraftutvikling, forbedre nevromuskulær funksjon (rekruttering av raske muskelfibre, fyringsfrekvens), og potensielt indusere raske adaptasjoner i muskelmetabolismen (f.eks. økt glykogenlagring, forbedret enzymaktivitet).
Det er viktig å merke seg at det finnes et spektrum mellom “ren” HIIT og “ren” SIT, og noen protokoller kan ha elementer fra begge. Men for denne artikkelens formål, fokuserer vi på disse to som distinkte tilnærminger.
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
GARMIN FORERUNNER
570
NYHET!
Fysiologiske adaptasjoner: HIIT vs. SIT – likheter og forskjeller
Både HIIT og SIT er potente stimuli for fysiologisk tilpasning, men de oppnår dette gjennom delvis ulike mekanismer og med ulik vektlegging på forskjellige systemer. En grundig sammenligning er nødvendig for å vurdere deres effektivitet.
Aerob kapasitet (Maksimalt oksygenopptak – VO_2max)
Evnen til å ta opp og utnytte oksygen er fundamental for utholdenhetsprestasjon.
- HIIT: Er anerkjent som en svært effektiv metode for å øke VO_2max. De relativt lange arbeidsperiodene (2-5 minutter) på høy intensitet (nær vVO_2max) utfordrer det kardiovaskulære systemet maksimalt, og stimulerer til økt slagvolum, kapillarisering og mitokondriell funksjon i musklene (Helgerud et al., 2007; Buchheit & Laursen, 2013a).
- SIT: Til tross for de svært korte arbeidsperiodene og det lave totale treningsvolumet, har forskning vist at SIT også kan føre til signifikante forbedringer i VO_2max, noen ganger sammenlignbare med tradisjonell utholdenhetstrening eller HIIT, men med betydelig lavere tidsforbruk (Gibala et al., 2006; Burgomaster et al., 2008). Mekanismene antas å være knyttet til kraftige signaler for mitokondriell biogenese (dannelse av nye mitokondrier) i muskelcellene, muligens drevet av de ekstreme metabolske forstyrrelsene under “all-out” innsats, samt forbedringer i muskulaturens evne til å utnytte oksygen (perifere adaptasjoner).
- Sammenligning: Mens HIIT ofte gir en mer direkte og kanskje større sentral (kardiovaskulær) stimulus for VO_2max-forbedring, ser SIT ut til å kunne oppnå lignende aerobe adaptasjoner gjennom intense perifere stimuli, og det med en brøkdel av treningstiden. Effekten av SIT på VO_2max kan imidlertid være mer variabel mellom individer og avhengig av protokoll. For optimal VO_2max-utvikling hos allerede godt trente utholdenhetsutøvere, er trolig tradisjonelle HIIT-økter med lengre drag fortsatt å foretrekke.
Anaerob terskel (Laktatterskel)
Evnen til å opprettholde en høy intensitet uten prematur laktatopphopning.
- HIIT: Spesielt lengre HIIT-intervaller (f.eks. 3-5 minutters drag) eller tempointervaller (8-15 minutter) som utføres på eller nær laktatterskelen, er svært effektive for å heve denne terskelen. Dette skjer gjennom forbedret laktatfjerning, økt bufferevne, og økt oksidativ kapasitet i musklene.
- SIT: Har sannsynligvis en mindre direkte effekt på å heve selve laktatterskelen (målt som en prosent av VO_2max eller en spesifikk løpsfart). Derimot er SIT ekstremt effektivt for å forbedre toleransen for høye laktatnivåer og for å øke kroppens bufferevne mot syre (hydrogenioner). Utøvere blir bedre til å prestere til tross for et surt miljø i musklene.
- Sammenligning: HIIT er trolig mer effektivt for å direkte forbedre selve laktatterskelen, mens SIT er overlegent for å forbedre laktattoleranse og anaerob utholdenhet.
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
Anaerob kapasitet og effekt
Evnen til å produsere energi raskt via anaerobe veier (ATP-PCr og glykolyse).
- HIIT: Kortere HIIT-varianter (f.eks. 30-60 sekunders drag) vil i betydelig grad utfordre og forbedre det glykolytiske systemet og en viss grad av anaerob kapasitet.
- SIT: Dette er SITs absolutte spesialfelt. De maksimale “all-out”-innsatsene er designet for å tømme ATP-PCr-lagrene raskt og maksimalt stresse det glykolytiske systemet. SIT fører til betydelige forbedringer i maksimal anaerob effekt (hvor raskt du kan produsere anaerob energi) og anaerob kapasitet (total mengde anaerob energi du kan produsere) (Buchheit & Laursen, 2013b).
- Sammenligning: SIT er klart overlegent for å utvikle ren anaerob kapasitet og effekt.
Muskulære adaptasjoner
Endringer i muskelstruktur og funksjon.
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
GARMIN FORERUNNER
570
NYHET!
- HIIT: Fører til adaptasjoner i både langsomme (Type I) og raske (Type IIa) muskelfibre. Øker mitokondrietettheten, kapillariseringen (antall små blodårer), og aktiviteten til aerobe enzymer i begge fibertyper. Kan også føre til en viss grad av hypertrofi (muskelvekst) i Type IIa-fibre, spesielt ved motstandsbasert HIIT.
- SIT: Gir en svært kraftig stimulus for de raskeste muskelfibrene (Type IIx/IIb og Type IIa). Kan føre til økt størrelse og kraftpotensial i disse fibrene. Induserer også raskt mitokondriell biogenese, noe som var overraskende gitt den anaerobe naturen, men viser seg å være en potent effekt. Forbedrer nevromuskulær funksjon, inkludert økt motorisk enhetsrekruttering og fyringsfrekvens.
- Sammenligning: Begge fører til positive muskulære adaptasjoner. SIT er mer spesifikt for å maksimere potensialet i de raskeste fibrene og for nevromuskulær aktivering, mens HIIT gir en bredere adaptasjon som også sterkt involverer Type I-fibre og klassiske aerobe markører som kapillarisering.
Løpsøkonomi / Bevegelseseffektivitet
Hvor mye energi du bruker på en gitt hastighet.
- HIIT: Kan forbedre løpsøkonomi ved å forbedre nevromuskulær effektivitet ved høyere hastigheter og potensielt gjennom tekniske forbedringer.
- SIT: Kan også forbedre løpsøkonomi, muligens gjennom økt senestivhet, bedre rekruttering av raske fibre, og forbedret inter- og intramuskulær koordinasjon ved svært høye hastigheter. Noen studier peker på at SIT kan gi raskere forbedringer i løpsøkonomi hos godt trente enn tradisjonell trening (Paquette et al., 2017).
- Sammenligning: Begge har potensial, men mekanismene kan være litt forskjellige. SITs fokus på maksimal kraft og hastighet kan gi unike fordeler for nevromuskulær effektivitet.
Kroppssammensetning (fettforbrenning, muskelmasse)
- HIIT: Kan være effektivt for fettreduksjon gjennom høyt energiforbruk under selve økten, økt etterforbrenning (EPOC), og forbedret insulinfølsomhet. Kan også bidra til å bevare eller øke muskelmasse, spesielt hvis det kombineres med styrkeelementer.
- SIT: Til tross for lavere totalt energiforbruk under selve økten (på grunn av kortere total arbeidstid), har SIT også vist seg å kunne redusere fettmasse, muligens gjennom kraftig økning i EPOC, forbedret fettoksidasjon i periodene etter trening, og positive effekter på appetittregulerende hormoner (Hazell et al., 2012). SIT kan også ha en sterkere anabolsk signalering på fibernivå som kan bidra til å bevare muskelmasse under kaloriunderskudd.
- Sammenligning: Begge kan være nyttige verktøy for å forbedre kroppssammensetning, men som en del av et helhetlig program med fokus på kosthold og totalt energibalanse. HIIT vil ofte ha et høyere totalt energiforbruk per økt på grunn av lengre varighet av arbeid.
Insulinfølsomhet og metabolsk helse
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
GARMIN
VIVOACTIVE 6
BODY BATTERY
Evnen kroppen har til å respondere på insulin og regulere blodsukkeret.
- HIIT: Har vist seg å være effektivt for å forbedre insulinfølsomheten hos både friske individer og personer med insulinresistens eller type 2-diabetes (Jelleyman et al., 2015).
- SIT: Kanskje enda mer oppsiktsvekkende er at SIT, til tross for sitt ekstremt lave tidsforbruk, også har vist seg å gi raske og betydelige forbedringer i insulinfølsomhet, noen ganger på linje med eller bedre enn tradisjonell moderatintensiv utholdenhetstrening (Little et al., 2011).
- Sammenligning: Begge er potente verktøy for å forbedre metabolsk helse. SIT fremstår som spesielt tidsbesparende i denne sammenhengen.
Relatert: Progressiv intervalltrening
Hvilken metode er mest effektiv? Avhenger av målet
Spørsmålet om hvilken metode som er “mest effektiv” har ikke et enkelt svar. Effektiviteten må alltid vurderes i lys av det spesifikke målet med treningen, individets forutsetninger, og den idretten eller aktiviteten man trener for.
For utholdenhetsprestasjon (f.eks. 5km, 10km, halvmaraton, maraton)
- Primært fokus: For de fleste utholdenhetsdistanser vil HIIT, spesielt varianter som fokuserer på å forbedre VO_2max (f.eks. 3-5 minutters drag) og laktatterskel (f.eks. 8-15 minutters drag eller sammenhengende tempo), være den mest sentrale og direkte overførbare formen for intervalltrening. Evnen til å opprettholde en høy prosentandel av VO_2max over tid er kritisk.
- SITs rolle: SIT kan ha en supplerende rolle for utholdenhetsutøvere. Det kan bidra til:
- Forbedret løpsøkonomi.
- Økt anaerob kapasitet for sluttspurter eller takling av korte, bratte bakker.
- Rekruttering og aktivering av raske muskelfibre som kan bidra til kraftutvikling selv når de primære utholdenhetsfibrene blir trette.
- Variasjon i treningen. Det vil imidlertid sjelden være hovedfokus, og må implementeres forsiktig på grunn av skaderisiko.
- Konklusjon for utholdenhet: HIIT er generelt ansett som mer direkte effektivt for å forbedre de primære fysiologiske faktorene som begrenser utholdenhetsprestasjon. SIT kan være et nyttig, men sekundært, verktøy.
For lagidretter (fotball, håndball, ishockey, basketball etc.)
Klar for tøffe tak med Garmin Instinct Solar? 💪 Vår test viser hva den tåler! Klar for ekte eventyr? Sjekk Milrab-prisen her!
Disse idrettene kjennetegnes av gjentatte perioder med høyintensiv innsats (sprinter, hopp, taklinger) avbrutt av perioder med lavere aktivitet eller hvile.
- Både HIIT og SIT er svært relevante:
- SIT: For å forbedre maksimal akselerasjon, toppfart, og evnen til å produsere eksplosiv kraft. Viktig for å vinne dueller, komme først på ballen, etc.
- HIIT (spill-like varianter): Kortere HIIT-intervaller (f.eks. 15-60 sekunder) med variabel hvile kan forbedre evnen til å gjenta høyintensive innsatser (Repeated Sprint Ability – RSA), noe som er ekstremt viktig i lagidretter.
- Konklusjon for lagidretter: En kombinasjon av HIIT og SIT, tilpasset de spesifikke kravene i idretten, er sannsynligvis den mest effektive tilnærmingen.
For maksimal hurtighet og eksplosivitet (f.eks. 60-200m sprintere, hoppere, kastere)
- Primært fokus: For disse utøverne er SIT (og andre former for ren hurtighetstrening, akselerasjonstrening og eksplosiv styrketrening) selve kjernen i treningen. Målet er å maksimere nevromuskulær effekt og kraftutvikling.
- HIITs rolle: Kan ha en plass for å bygge generell fysisk kapasitet (GPP), spesifikk utholdenhet for lengre sprinter (f.eks. 200m, 400m), og for restitusjonsevne. Men det vil ikke være hovedfokus for utvikling av toppfart.
- Konklusjon for eksplosive idretter: SIT og beslektede treningsformer er mest effektive.
For generell helse og tidsbesparende trening
For personer som primært trener for helseforbedringer eller har begrenset tid til rådighet.
- Begge kan være svært effektive:
- HIIT: Gir gode forbedringer i kardiovaskulær helse, VO_2max, og kan være tidsbesparende sammenlignet med tradisjonell moderatintensiv trening.
- SIT: Kan gi lignende, og i noen tilfeller (som insulinfølsomhet), til og med bedre forbedringer i visse helsemarkører med et enda lavere totalt tidsforbruk per økt (se f.eks. studier av Gibala og Little).
- Vurdering av opplevd anstrengelse og langsiktig etterlevelse (adherence):
- SIT, med sin “all-out” natur, kan oppleves som ekstremt krevende og ubehagelig for noen, noe som kan påvirke motivasjonen og evnen til å gjennomføre treningen regelmessig over tid.
- HIIT kan også være tøft, men variasjonen i protokoller gjør det kanskje lettere å finne en variant som man trives bedre med.
- Konklusjon for generell helse/tidseffektivitet: Begge er gode alternativer. SIT er ekstremt tidseffektivt, men krever høy smertetoleranse og motivasjon. HIIT tilbyr mer fleksibilitet og kan være lettere å tilpasse for en bredere gruppe. Valget avhenger ofte av personlige preferanser og hva man klarer å opprettholde.
For vektkontroll / fettforbrenning
- Som nevnt tidligere, kan både HIIT og SIT bidra positivt til fettreduksjon og forbedret kroppssammensetning, men som en del av et helhetlig program.
- HIIT: Har ofte et høyere totalt energiforbruk under selve økten på grunn av lengre total arbeidstid sammenlignet med en typisk SIT-økt.
- SIT: Kan ha en kraftig effekt på EPOC og metabolske hormoner, til tross for lavt energiforbruk under selve dragene.
- Konklusjon for vektkontroll: Ingen av metodene er en “magisk kule”. Kaloribalanse (inntak vs. forbruk) over tid er avgjørende. Begge kan være effektive verktøy for å øke energiforbruket og forbedre metabolsk helse, men HIIT gir gjerne et større direkte kaloriforbruk per økt.
Praktisk implementering: Hvordan trene HIIT og SIT effektivt og trygt
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
Uansett hvilken metode du velger, er korrekt gjennomføring avgjørende for å maksimere effekten og minimere risikoen.
Høyintensiv Intervalltrening (HIIT)
- Oppvarming: Alltid grundig oppvarming, minst 15-20 minutter. Start med lett generell aktivitet (jogg, sykling), deretter dynamiske øvelser, og avslutt med 2-4 stigningsløp for å forberede kroppen på høyere intensitet.
- Valg av arbeids-/hvileforhold og draglengde: Avhenger av målet.
- For VO_2max: F.eks. 3-5 minutters drag med 2-4 minutters aktiv hvile (arbeid:hvile ca. 1:0.75 til 1:1).
- For mer anaerob/laktattoleranse-fokusert HIIT: F.eks. 30-90 sekunders drag med 1-3 minutters hvile (arbeid:hvile ca. 1:2 til 1:3).
- Antall repetisjoner og serier: Avhenger av draglengde og nivå. Målet er ofte å oppnå en viss total tid i den høyintensive sonen (f.eks. 15-25 minutter for en VO_2max-økt).
- Pacing og intensitetsstyring: Sikt på å holde en jevn, høy intensitet gjennom alle arbeidsperiodene. Bruk puls (sone 4-5), RPE (7-9/10), eller en kjent fart (f.eks. 3-5km-fart for VO_2max-intervaller). Det er viktig å ikke starte for hardt slik at du ikke klarer å fullføre alle dragene med god kvalitet.
- Nedkjøling: Minst 10-15 minutter med rolig aktivitet.
Sprintintervalltrening (SIT)
- Oppvarming: Ekstra viktig på grunn av den maksimale innsatsen. Oppvarmingen bør være lengre (gjerne 20-30 minutter+) og mer spesifikk, med mye dynamisk tøyning, løpsspesifikke drills, og flere gradvis økende stigningsløp som nærmer seg sprint-intensitet.
- Utførelse av “all-out” drag: Hvert drag skal utføres med 100 % innsats og maksimal vilje til å yte. Teknikken kan lett forringes under maksimal innsats, så et visst fokus på å opprettholde god form er viktig, men innsatsen er overordnet.
- Lange hvileperioder: Som nevnt, 2-5 minutter (eller mer) med passiv eller svært lett aktiv hvile (f.eks. rolig gange) er nødvendig for å kunne gjenta maksimal innsats.
- Antall repetisjoner: Vanligvis færre enn i HIIT, ofte mellom 4 og 8 drag per økt, avhengig av draglengde og restitusjon.
- Nedkjøling: Grundig nedkjøling er viktig, gjerne 15-20 minutter.
Frekvens
- Totalt antall høyintensive økter per uke (HIIT og/eller SIT): For de fleste mosjonister anbefales vanligvis ikke mer enn 1-2 (maksimalt 3 for svært godt trente) slike økter per uke, med tilstrekkelig restitusjon mellom (minst 48 timer).
- SIT spesifikt: På grunn av den ekstreme belastningen på nervesystemet og muskulaturen, bør rene SIT-økter kanskje ikke gjennomføres oftere enn 1 gang i uken, eller til og med annenhver uke for noen, spesielt hvis man også har andre harde økter.
Progresjon
For begge metoder kan progresjon oppnås ved å gradvis:
- Øke antall drag.
- Øke lengden på arbeidsperiodene (mer relevant for HIIT).
- Redusere lengden på hvileperiodene (mer relevant for HIIT, for SIT er lange pauser ofte en forutsetning).
- For HIIT: Forsiktig øke intensiteten/farten på dragene. For SIT er intensiteten alltid “all-out”, så progresjon handler mer om antall drag eller evnen til å opprettholde kvaliteten på dragene.
Risikoer og hensyn ved HIIT og SIT
Begge treningsformene er krevende og medfører visse risikoer hvis de ikke implementeres riktig.
Skaderisiko
- HIIT: Kan føre til overbelastningsskader (sener, ledd, muskler) hvis volumet eller intensiteten økes for raskt, hvis teknikken er dårlig, eller hvis restitusjonen er utilstrekkelig.
- SIT: Har en høyere risiko for akutte muskelstrekk, spesielt i hamstrings, legger og lyske, på grunn av den maksimale, eksplosive innsatsen. Dette understreker viktigheten av ekstremt grundig oppvarming, god teknikk (så langt det er mulig under “all-out” innsats), og et solid grunnlag av styrke og mobilitet.
Overtrening og utbrenthet
- Begge metodene er svært stressende for kroppen og nervesystemet. For mye høyintensiv trening uten tilstrekkelig restitusjon kan raskt føre til non-functional overreaching (NFOR) eller i verste fall overtrening syndrom (OTS).
- SIT, med sin ekstreme intensitet, kan være spesielt krevende for sentralnervesystemet, og krever ofte lengre total restitusjonstid mellom øktene, selv om selve økten er kort.
Mental belastning
- Å presse seg til “all-out” innsats gang på gang i SIT kan være ekstremt mentalt utfordrende og krever høy motivasjon.
- Lange, harde HIIT-økter kan også være mentalt krevende og føre til “frykt” for økten hvis man ikke er godt restituert eller motivert.
Hvem bør være spesielt forsiktig?
- Nybegynnere: Bør bygge et solid grunnlag med lav- til moderatintensiv trening før de kaster seg ut i krevende HIIT- eller SIT-protokoller. En gradvis introduksjon er nødvendig.
- Personer med underliggende helsetilstander: Spesielt hjerte- og karsykdommer. Disse bør alltid konsultere lege før de starter med høyintensiv trening.
- Personer med tidligere skadehistorikk: Må være ekstra påpasselige med progresjon og teknikk.
Viktigheten av et solid grunnlag
Spesielt for SIT, er det en fordel å ha et godt grunnlag av generell styrke, god mobilitet og en viss tilvenning til høyere hastigheter (f.eks. gjennom stigningsløp) før man begynner med “all-out” sprinter.
Relatert: Få bedre kondisjon med effektiv intervalltrening
Kombinasjon av HIIT og SIT i et treningsprogram
For mange utøvere, spesielt i idretter som krever både utholdenhet og eksplosivitet, kan en kombinasjon av HIIT og SIT være gunstig.
- Periodisering: Man kan periodisere bruken av dem. For eksempel kan en periode ha mer fokus på SIT for å bygge maksimal hurtighet og kraft (f.eks. i en forberedelsesperiode), mens en annen periode har mer fokus på HIIT for å bygge VO_2max og spesifikk utholdenhet (f.eks. nærmere konkurransesesong for en mellomdistanseløper).
- Komplementære effekter: De kan utfylle hverandre ved å stimulere ulike aspekter av prestasjonsevnen.
- Forsiktighet: Å kombinere dem i samme uke krever nøye planlegging av totalbelastning og restitusjon. Det er sjelden lurt å ha for mange ekstremt harde økter tett på hverandre.
Utover de to metodene: Betydningen av individualisering og et helhetlig perspektiv
Selv om vi har sammenlignet HIIT og SIT, er det viktig å huske:
- Ingen “one-size-fits-all”: Den “mest effektive” metoden er høyst individuell. Den avhenger av dine spesifikke mål, din idrett, ditt nåværende formnivå, din treningshistorikk, din genetikk, og ikke minst, hva du trives med og klarer å gjennomføre konsistent over tid.
- Viktigheten av andre treningsformer: Intervalltrening er bare én del av et helhetlig treningsprogram. Rolig mengdetrening (for aerob base), styrketrening, teknikktrening, og mobilitetsarbeid er også avgjørende komponenter.
- Restitusjon, ernæring, søvn: Effekten av all hard trening, enten det er HIIT eller SIT, avhenger kritisk av kvaliteten på restitusjonen din. Nok søvn, riktig ernæring og god hydrering er fundamentalt.
- Lytt til kroppen: Dette er kanskje det aller viktigste rådet. Lær deg å kjenne igjen kroppens signaler på tretthet, overbelastning og begynnende skade. Vær villig til å justere planen og ta en ekstra hviledag når det er nødvendig.
Konklusjon
ANNONSØRINNHOLD MILRAB |
Både Høyintensiv Intervalltrening (HIIT) og Sprintintervalltrening (SIT) er utrolig potente verktøy for å forbedre fysisk prestasjon og helse. HIIT, med sine lengre drag nær VO_2max, er ofte førstevalget for å bygge robust aerob kapasitet og utholdenhet. SIT, med sine “all-out” sprinter, er uovertruffen for å utvikle anaerob kraft, maksimal hurtighet og for å oppnå raske metabolske adaptasjoner med minimalt tidsforbruk.
Spørsmålet om hvilken som er “mest effektiv” har ikke et universelt svar. Det avhenger fullstendig av dine individuelle mål, din idrett, og dine forutsetninger. For mange kan en kombinasjon, eller periodisert bruk av begge, være optimalt. Det viktigste er å forstå de unike stimuliene hver metode gir, implementere dem på en trygg og progressiv måte, og alltid lytte til kroppens signaler for å sikre en bærekraftig og givende treningsreise.
- Boutcher, S. H. (2011). High-intensity intermittent exercise and fat loss. Journal of Obesity, 2011.
- Gillen, J. B., & Gibala, M. J. (2014). Is high-intensity interval training a time-efficient exercise strategy to improve health and fitness?. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 39(3), 409-412.
- Helgerud, J., Høydal, K., Wang, E., Karlsen, T., Berg, P., Bjerkaas, M., … & Hoff, J. (2007). Aerobic high-intensity intervals improve VO2max more than moderate training. Medicine & Science in Sports & Exercise, 39(4), 665-671.
- LaForgia, J., Withers, R. T., & Gore, C. J. (2006). Effects of exercise intensity and duration on the excess post-exercise oxygen consumption. Journal of Sports Sciences, 24(12), 1247-1264.
- Little, J. P., Gillen, J. B., Percival, M. E., Safdar, A., Tarnopolsky, M. A., Punthakee, Z., … & Gibala, M. J. (2011). Low-volume high-intensity interval training reduces hyperglycemia and increases muscle mitochondrial capacity in patients with type 2 diabetes. Journal of Applied Physiology, 111(6), 1554-1560.
- Milanović, Z., Sporiš, G., & Weston, M. (2015). Effectiveness of high-intensity interval training (HIIT) and continuous endurance training for VO2max improvements: a systematic review and meta-analysis of controlled trials. Sports Medicine, 45(10), 1469-1481.
- Nybo, L., Sundstrup, E., Jakobsen, M. D., Mohr, M., Hornstrup, T., Simonsen, L., … & Krustrup, P. (2010). High-intensity training versus traditional exercise interventions for promoting health. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42(10), 1951-1958.
- Wisløff, U., Støylen, A., Loennechen, J. P., Bruvold, M., Rognmo, Ø., Haram, P. M., … & Slørdahl, S. A. (2007). Superior cardiovascular effect of aerobic interval training versus moderate continuous training in heart failure patients: a randomized study. Circulation, 115(24), 3086-3094.