16 timers faste

0
56
16 timers faste
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERNORGE!

400+ TILBUD!

16:8 periodisk faste, som noen ganger kaller 16:8 dietten eller 16:8-planen, er en populær type faste. Lær mer om 16:8 faste.

Folk som følger denne spiseplanen, vil faste i 16 timer om dagen og konsumere alle kaloriene sine i løpet av de resterende 8 timene. Foreslåtte fordeler med denne planen inkluderer vekttap og fettreduksjon, samt forebygging av type 2-diabetes og andre fedmeassosierte forhold.

Hva er 16:8 periodisk faste?

De fleste på en 16:8 faste plan velger å konsumere sine daglige kalorier i løpet av den midtre delen av dagen. 16:8 periodisk faste er en form for tidsbegrenset faste. Det innebærer å konsumere mat i et 8-timers vindu og unngå mat eller faste i de resterende 16 timene hver dag. Noen mennesker tror at denne metoden fungerer ved å støtte kroppens døgnrytme, som er dens interne klokke.

De fleste som følger 16:8-fasten, avstår fra å spise om natten og en del av morgenen og kvelden. De pleier å konsumere sine daglige kalorier midt på dagen. Det er ingen begrensninger på hvilke typer eller mengder mat en person kan spise i løpet av 8-timersvinduet. Denne fleksibiliteten gjør planen relativt enkel å følge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Hvordan gjøre det

Den enkleste måten å følge dietten 16:8 er å velge et 16-timers fastevindu som inkluderer tiden som en person bruker til å sove. Noen eksperter anbefaler å fullføre matinntaket tidlig på kvelden, ettersom stoffskiftet avtar etter dette. Dette er imidlertid ikke gjennomførbart for alle.

Noen mennesker kan ikke konsumere kveldsmåltid før kl. 19 eller senere. Likevel er det best å unngå mat i 2-3 timer før sengetid.

Folk kan velge følgende 8-timers spisevinduer:

  • 09.00 til 17.00
  • 10.00 til 18.00
  • 12.00 til 20.00

Innen denne tidsrammen kan folk spise sine måltider og snacks på passende tidspunkter. Å spise regelmessig er viktig for å forhindre blodsukkertopper og -bunner, og for å unngå overdreven sult. Noen mennesker må kanskje eksperimentere for å finne det beste spisevinduet og måltidene for deres livsstil.

Helsefordeler ved periodisk faste

Forskere har studert periodisk faste i flere tiår. Studiefunn er noen ganger motstridende og ikke signifikant. Forskningen om periodisk faste, inkludert 16: 8-dietten, indikerer imidlertid at det kan gi følgende fordeler:

Vekttap

Å spise i løpet av en bestemt periode av døgnet kan hjelpe folk å redusere antall kalorier de bruker. Det kan også bidra til å øke stoffskiftet. En studie fra 2017 antyder at periodisk faste fører til større vekttap og fettreduksjon hos menn med fedme enn vanlig kaloribegrensning.

Forskning fra 2016 rapporterer at menn som fulgte en 16:8-tilnærming og trente styrke i 8 uker, viste en reduksjon i fettmasse. Deltakerne opprettholdt muskelmassen gjennom hele perioden. I kontrast fant en 2017-studie svært liten forskjell i vekttap mellom deltakere som praktiserte periodisk faste – i form av faste dager i stedet for 16:8 faste – og de som reduserte sitt totale kaloriinntak. Frafallet var også høyt blant de i faste-gruppen.

Sykdomsforebygging

Tilhengere av periodisk faste antyder at det kan forhindre flere tilstander og sykdommer, inkludert:

  • Type 2 diabetes
  • hjertesykdommer
  • noen kreftformer
  • nevrodegenerative sykdommer

Forskningen på dette området er imidlertid fortsatt begrenset.

Relaterte artikler:

16 8 diett vekttap

16-8 diett

Annonse fra MILRAB

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!