1500 meter intervall

1500 meter intervall. Lær mer om hvordan du kan trene opp aerob utholdenhet og bli en raskere løper med 1500 meter intervaller. 

Trene 1500 meter intervaller

Å trene langintervall på 1500 meter kan være effektiv trening for å bli en sterkere, raskere og mer utholdende løper. Det vil være en fordel om du har en viss erfaring fra før av, før du går i gang med intervaller med denne lengden. Likevel, det er fullt mulig for nybegynnere også å trene 1500 meter intervall med en intensitet tilpasset eget formnivå. 

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene 1500 meter intervall. 

Hvorfor trene langintervaller

Langintervaller kan bidra til å øke din aerobe kapasitet. Aerob kapasitet vil si evnen til å løpe over lenger tid med høyere intensitet. Hvor god kapasitet avhenger av hvor effektiv kroppen er til å transportere oksygenrikt blod til muskelcellene. Dette omfatter kapasitet i luftveiene, lungenes evne til gassveksling av oksygen og karbondioksyd mellom luft og blod, blodets evne til å bære oksygen, og om blodåresystemet har nok blodkar til å sirkulere blodet ut i muskulaturen. Jo bedre kroppen din blir til å forsyne muskelcellene dine med oksygen, jo raskere blir du i stand til å løpe på samme intensitet. 

Intensitet når du trener 1500 meter intervall

Intensiteten når du løper 1500 meter intervall vil naturlig variere, med tanke på hvor langt du har løpt intervallet, og hvor mange intervaller du har løpt. Typisk vil 1500 meter intervall variere med en intensitet som veksler mellom moderat og hard. Hvis du løper utelukkende etter fart, vil intensiteten bli høyere og høyere jo lenger ut i intervalltreningen du har kommet, og til slutt vil du trene anaerobt, som vil si at muskelcellene ikke får tilført nok oksygen. Dette er ikke en smart måte å trene intervall på fordi trener du for hardt vil du bruke lenger tid på restituere, og du får heller ikke ønsket effekt ut av intervalltreningen. Du bør løpe 1500 meter intervaller progressivt, som vil si at du øker intensiteten innenfor hvert intervall, og fra ett intervall til det neste. Da vil du få en jevnere fordeling av kreftene, og får med den bedre treningseffekt ut av intervalltreningen. En måte å trene 1500 meter intervaller progressivt, er å dele intervallet inn i faser. Det kan gjøres ved å dele opp intervallet i lengde eller tid, der du løper intervallet med lav, moderat og hard intensitet. Selv om du bør løpe 1500 intervall etter intensitet, betyr det ikke at du ikke kan trene etter fart. Det kan du gjøre parallelt med at du løper etter intensitet. Det som er avgjørende er at intensiteten er styrende for farten du holder. Du kan bruke fart som et virkemiddel for å presse deg litt mer, men ikke hardere enn at du holder deg innenfor den intensiteten du skal. 

Hvordan trene 1500 intervall

Etter en rolig oppvarming, kan du gjennomføre ønsket antall 1500 intervaller. Ha først fokus på å bygge opp ønsket antall intervaller, og mindre fokus på fort du skal løpe dem. Når du trener etter intensitet, vil fart uansett være mindre viktig. Løp de første 1-2 intervallene i saktere tempo. Det vil gjøre kroppen din mer forberedt på økende belastning. Å starte de første intervallene for hardt, vil ubønnhørlig gå ut over effekten av resten av intervallene. 1500 meter er langt å løpe intervall, og du er nødt til å disponere kreftene riktig.

1500 meter intervall

1500 meter kan være effektiv intervalltrening for løpere som trener for de lengre distansene, men kan også være effektiv trening for kortere distanser. Da kan 1500 intervall fungere som tempointervaller. Husk at hovedfokuset alltid bør ligge på med hvilken intensitet du gjennomfører intervallene, og at denne intensiteten bør være progressiv. 

Relaterte artikler:

Hvordan løpe lange intervaller for å komme i form

1000 meter intervaller

Om forfatteren

Legg inn kommentar