15 måter å holde motivasjonen for løping oppe

Uavhengig om du er en dreven løper eller nybegynner, er det viktig at du har noen strategier for å opprettholde motivasjonen for løping.

Motivert for å løpe

Selv den mest garvede løperen kan til tider slite med å holde motivasjonen for løping oppe. Er du nybegynner i løping, vil det blant annet være viktig å etablere gode rutiner og vaner for hvordan og når du trener løping. Hvis vi skal peke på en viktig ting når det gjelder løping, må det være at aktiviteten skal være lystbetont og gøy. Da må du være motivert for å løpe.

I det følgende vil du få noen tips om hvordan du skal kunne opprettholde motivasjonen for løping, slik at du er bedre rustet til å komme igjennom perioder da motivasjonen din blir satt på prøve.

1. Sett deg mål for løpingen

Uansett om du er nybegynner eller har drevet med løping i kortere eller lenger perioder, er det helt avgjørende at du setter deg mål for hva du ønsker å oppnå med løpingen. Målene vil være et viktig hjelpemiddel for deg når skal holde motivasjonen for løping oppe.

Sett deg kortsiktige og langsiktige mål for hva du ønsker å oppnå. Kortsiktige mål kan ha et perspektiv på alt fra en uke opptil 3 måneder, mens de langsiktige målene kan ha et perspektiv på opptil 3-5 år. Begge type mål vil være viktig for din motivasjon. De kortsiktige målene gjør deg motivert fordi det er noe du kan oppnå og se resultatene av på relativt kort tid, mens de langsiktige målene motiverer fordi du kan oppnå noe større og mer ambisiøst, for eksempel å løpe et maraton på under 4 timer.

Spesifikke mål

Sett deg spesifikke mål for treningen. «Jeg skal løpe sammenhengende i 20 minutter om 2 måneder,» er eksempel på et spesifikk mål. Eller «Jeg skal løpe 10 kilometer på 45 minutter om 6 måneder». Å være spesifikk gjør det enkelt for deg å kontrollere om du har nådd målet ditt.

Motiverende mål

Som vi allerede har vært inne på, skal dine mål være motiverende. Dersom du setter deg urealistiske mål, vil det i seg selv være demotiverende. Likevel skal du ha noe å strekke deg etter. Prøv deg frem og sett deg mål som gjør at du må jobbe for å nå dem, og samtidig opprettholder motivasjonen din for å løpe.

Ambisiøse mål

Ta i litt når du setter deg mål. Kanskje tenker du at dette strider litt imot det å være realistisk. Å være ambisiøs når du setter deg mål for løpingen, er ikke det samme som å sette seg urealistiske mål. Det handler om å ha noe å strekke seg etter, innenfor hva som kan anses som rimelig for deg å oppnå innenfor tidsperspektivet du setter for målet.

Realistiske mål

Sett deg realistiske mål for hva du ønsker å oppnå. Når motivasjonen er på topp, er det ikke uvanlig å sette seg urealistiske mål. Det kan være at du setter deg for høye mål for hvor hardt og langt du skal løpe, eller et urealistisk tidsmål for en gitt distanse.

Tidsbestemte mål

Du må tidsbestemme målene dine. Det tvinger deg til å legge en plan for å nå målet ditt. «Hva om jeg ikke når målet innenfor gitt tid?» tenker du kanskje. Da setter du deg bare et nytt mål en gitt dato. Det er ikke et nederlag du ikke nådde målet innenfor tidsfristen du satte. Det viktige er at du faktisk når målet.

Enkle mål

Lag enkle mål. Et enkelt mål kan være å ha en målsetting om løpe sammenhengende i et visst antall kilometer på et bestemt antall uker eller måneder. Enkle mål skal være enkle å huske, noe som gjør målene enkle å jobbe etter. Å sette seg mål fordrer at du har en plan for hva du ønsker å oppnå. Derfor kan det være lurt å bruke et treningsprogram. Treningsprogram kan vi kalle din aktivitetsplan som hjelper deg frem mot målet du har satt.

Se for deg at du har nådd ditt mål

KAMPANJER HOS MILRAB |

Se for deg at du har nådd målet før du starter opptreningen. Lag bilder i underbevisstheten din, og kjenn litt på hvordan det ville føles å nå det aktuelle målet. Bruk dette når det butter imot med tanke på motivasjon.

Før treningsdagbok

En treningsdagbok er et fint verktøy som hjelper deg med å dokumentere treningen din. Du får en god oversikt over hvordan du ligger an i forhold til dine mål, og kan også enkelt justere treningsprogram og målsetting med treningen underveis. Det finnes mange elektroniske treningsdagbøker, men det er ikke noe i veien for å føre dagbok i en notisbok.

2. Løping gjør deg bedre rustet mentalt og fysisk

Løping gjør deg bedre rustet mentalt og fysisk. Du får en indre ro når du løper, og løping motvirker stress og virker stressforløsende. Du får mer overskudd, og orker mer i hverdagen. Kroppen din blir sterkere fysisk.

3. Appellere til egen stolthet

La deg motivere av din egen stolthet og glede over å løpe. Ta kontroll over din indre motivasjon for å løpe. Indre motivasjon kan være en sterk pådriver for å tåle motgang og kjedsomhet i forbindelse med løping. Du har forpliktet deg selv til å løpe, og du har satt deg ett eller flere mål med løpingen. Vær stolt av at du er en løper, og la andre få vite det!

4. La løping være din egentid

La løping være din egentid. Løping kan for mange kanskje være den eneste muligheten for å få tid til deg selv, og du kan reflektere over mål og drømmer uforstyrret. Løping kan i så måte være ren meditasjon. Kom deg ut på en løpetur, og få et avbrekk fra hverdagens kjas og mas.

5. Innarbeid gode rutiner med løpingen

Spesielt for nybegynnere i løping er det viktig å innarbeide gode rutiner på når og hvordan du trener. Det gjør treningen mer forutsigbar, og det vil være lettere å forberede seg mentalt til treningen. Det handler i stor grad også om å gjøre løping til en god vane. Det kan ta lang tid å etablere en god vane, i dette tilfellet løping. Inntil løping er en innarbeidet vane, er det viktig at du gjør løpingen mest mulig lystbetont og gøy, slik du får lyst til å fortsette med å løpe! Pass deg for å trene for mye med for høy intensitet i begynnelsen.

6. Finn deg en mentor eller trener

En mentor eller trener kan være det du trenger for å komme i gang med løping, og opprettholde motivasjonen for denne måten å trene på. Det er ikke meningen at du skal betale for en personlig trener, selv om det også det kan være et alternativ for noen. Du kjenner kanskje noen andre som har løpt en stund, som du kan be om råd? Slike råd kan hjelpe deg til å få en lettere start på treningen.

7. Løp sammen med venner eller kollegaer

For mange kan det være mer motiverende å trene sammen med noen. Det kan være at det er etablert løpegrupper på jobben. Eller at du har mulighet for å løpe sammen med en kamerat eller venninne? Kanskje du kan løpe sammen med naboen? Å trene sammen med andre kan være viktig for motivasjonen. I perioder det går tungt, kan treningspartnere oppmuntre hverandre. Å trene flere sammen gjør det også enklere å trene intervaller eller andre former for løpstrening som vil kreve mye av motivasjonen din.

KAMPANJER HOS MILRAB |

8. Variere treningen

Å variere hvordan du trener løping kan virke positivt på din motivasjon. Du kan med fordel variere måter å trene løping på. Veksle mellom rolige turer, fartslek, tempo og intervaller. Variere hvilket underlag du løper på. Legg hovedvekten av løpstreningen til mykere underlag. Veksle mellom kupert og flatt terreng. Sykle, svømme eller legg inn annen alternativ trening dersom du føler for å gjøre noe annet enn å løpe.

9. Løp om morgenen

Hvordan kan løping om morgenen være motiverende, tenker du kanskje. Det kan ta litt tid å venne seg til å løpe tidlig om morgenen, men har du først fått inn denne rutinen, gir det deg en skikkelig boost til motivasjonen. Du frigjør ettermiddagen og kveldene, slik at du kan gjøre andre ting. Det er mer stille om morgenen, og du kan bruke løpeturen til å tenke igjennom dagen som kommer. Det kan være ren meditasjon å løpe om morgenen! Du er uthvilt og har (forhåpentligvis) masse energi du kan bruke på løpeturen.

10. Tren med lav intensitet

Dersom du er nybegynner i løping, bør du starte opp treningen rolig. Spar intervalltreningen til senere. Trener du løping med lav intensitet får du en bedre opplevelse av treningen. Løping blir mer lystbetont og gøy. I motsatt fall, dersom du trener mye og hardt, kan det i mange tilfeller bli for tøft. Løp i rolig tempo og ikke for lenge. Husk å bevare den gode følelsen gjennom hele treningsøkta!

11. Bruk teknologi og/eller kjøp nytt treningsutstyr

Løping er en rimelig treningsform, men kan fort bli dyrt dersom det «tar helt av» i forhold til utstyr og «gadgets» du kan kjøpe og bruke når du trener. Likevel kan teknologi være en ytre motivasjon for å trene løping. Det finnes en mengde pulsklokker som måler alt mulig, puls, GPS og et utall andre funksjoner.  Løper du med smarttelefon finnes det også mange apper som kan bruke når du løper.

Å kjøpe nye treningstights, -klær eller sko kan faktisk virke positivt inn på motivasjonen din. Det er litt spennende å komme seg ut med splitter nye sko du kan teste ut, eller nye treningsklær for den saks skyld.

12. Gi deg selv en belønning

Å gi seg selv en belønning når du har løpt, eller nådd et mål, er helt greit. Det kan være at du spiser en sjokolade eller gir deg selv en annen form for belønning når du har løpt en tur. Belønningen må ikke nødvendigvis være noe å spise. Gi deg selv en belønning frem i tid som kan virke motiverende for deg!

13. Meld deg på et løp

Melder du deg på et løp noe frem tid, legger du et visst press på deg selv for å gjennomføre nødvendig løpstrening i forkant. Dette kan være en fin måte å motivere seg for løping. Husk det vi har snakket om å sette seg realistiske mål.

14. Løp for en god sak

En form for motivasjon kan være at du løper for en god sak. Opprett grupper i sosiale medier eller ta kontakt med andre medier for å skape publisitet rundt en god sak du ønsker å løpe for. Det kan være for å få samlet inn penger, eller for å skape publisitet rundt noe du brenner for.

KAMPANJER HOS MILRAB |

15. Hør på musikk når du løper

For noen kan det å høre på musikk gjøre det enklere å løpe, for andre igjen kan det være forstyrrende. Hør på musikk hvis det gjør det enklere for deg å trene.

Hva er det som motiverer deg for løping?

Listen over tips og råd som kan være med på å motivere deg for løping er på ingen måte utfyllende. Noen av tipsene kan få akkurat deg i gang med løping, mens for andre igjen er det andre ting som kan virke motiverende for å komme i gang med treningen. Hva som motiverer den enkelte er med andre ord individuelt.

Det er et punkt som ikke er med i lista over hva som kan motivere deg som løper, og det er hvile. Hvile eller restitusjon kan være en viktig faktor når det kommer til motivasjon for å løpe. Har du hatt en tung treningsperiode, kan det være at du er sliten både fysisk og mentalt. Det kan bidra til at motivasjonen får seg en knekk. Da kan det være at hvile er den beste måten å bygge opp igjen motivasjonen.

Å ha et sett med strategier for hvordan du skal motivere deg til å begynne med løping, eller opprettholde motivasjonen til å fortsette å løpe, er noe av det viktigste du kan ha med i bagasjen som løper. Mangler du motivasjon er sannsynligheten stor for at det blir mer tilfeldig når du trener løping, og kanskje vil du ikke trene løping i det hele tatt.

Ta i bruk strategier som fungerer for deg når du skal motivere deg selv til å løpe.

God tur!

Relaterte artikler:

10 tips for å forebygge skader ved løping

Variere hvordan du trener og gjør løping til en livsstil

Om forfatteren

Legg inn kommentar