10x1000m intervall

Når du først begynner å løpe, kan det føles som om du jobber maksimalt for hvert steg, men trener du langintervaller, vil det få deg raskere i form.

Rolig løping er ypperlig for å bygge utholdenhet og forberede deg på den mentale besluttsomheten som trengs for avstandshendelser som 10 km, halvmaraton og maraton, men hvis du vil øke hastigheten over en hvilken som helst distanse, må du løpe fort, og den beste måten å gjør det er gjennom intervalltrening.

Intervalltrening

Intervalltrening innebærer å løpe hardt i korte perioder etterfulgt av restitusjonsperioder der du jogger eller går. Intervallene må være krevende for å gi fordelene, som inkluderer forbedring av løpeeffektiviteten og evnen til å opprettholde høyere hastighet i lengre tid, samt å forbrenne mengder med kalorier raskt. Som regel, hvis du er halvveis i restitusjonssperioden og føler deg i stand til å løpe hardt igjen, er sjansen stor for at du ikke presset deg nok på forrige intervall.

Du kan gjennomføre intervalltrening på mange forskjellige måter, så lenge du opprettholder nøkkelprinsippet med vekslende høyintensitetsarbeid med restitusjon. Lengden på intervallene vil avgjøre hva slags fordeler du får fra økten, men vær sikker på at enhver form for intervalltrening vil gjøre deg bra.

1000 meter intervaller

Intervaller på 600-1200 meter er mellomdistanse, og kan brukes til å forbedre den aerobe kapasiteten, laktatterskelen og utmattelsesmotstanden, som alle hjelper deg å løpe i raskere hastigheter over lengre perioder. Det er ikke realistisk å kunne løpe maksimalt for denne distansen, så prøv å gjennomføre med rundt 80-85% av maksimal hastighet. Tanken er å løpe hvert intervall så fort du kan, men det er viktig å fullføre intervallene i stedet for å løpe selv til fullstendig utmattelse. Vent til du har fått igjen pusten før du starter neste intervall.

Trening

5-15x600m
4-12x800m
3-10x1000m

Relaterte artikler:

Intervaller på mølle

Hvordan intervaller får deg i form

Om forfatteren