1000 meter intervaller

1000 meter intervaller er en effektiv treningsmetode for løpere som ønsker å forbedre sin fart, utholdenhet og løpsøkonomi. Lær hvordan du kan øke aerob kapasitet og utholdenhet med 1000 meter intervaller.

1000 meter intervaller er en effektiv treningsmetode for løpere som ønsker å forbedre sin fart, utholdenhet og løpsøkonomi. Denne typen intervalltrening involverer å løpe 1000 meter i et hardt tempo, etterfulgt av en kort pause, og deretter gjenta syklusen et bestemt antall ganger.

Fordeler med 1000 meter intervaller

 • Øker fart: Intervalltrening utfordrer løperens anaerobe system, som er ansvarlig for å produsere energi for korte, intense anstrengelser. Dette fører til økt fart og evnen til å løpe raskere over lengre distanser.
 • Forbedrer utholdenhet: Intervalltrening øker også løperens aerobe kapasitet, som er evnen til å bruke oksygen effektivt for å produsere energi. Dette fører til forbedret utholdenhet og evnen til å løpe lengre uten å bli sliten.
 • Økonomiserer løping: Intervalltrening kan også bidra til å forbedre løperens løpsøkonomi. Dette betyr at løperen bruker mindre energi for å løpe i samme tempo, noe som kan føre til bedre resultater i løp.

Hvordan trene med 1000 meter intervaller?

For å komme i gang med 1000 meter intervaller, er det viktig å velge et tempo som er utfordrende, men oppnåelig. Et godt utgangspunkt er å løpe intervallene i ditt 5 kilometer tempo.

Eksempel på en 1000 meter intervalløkt:

 • Oppvarming: 10-15 minutter lett jogging
 • Intervaller: 6 x 1000 meter i 5 kilometer tempo med 2 minutters pause mellom hvert intervall
 • Nedjogg: 10-15 minutter lett jogging

Etter hvert som du blir mer trent, kan du øke antall intervaller, forkorte pausene, eller løpe intervallene i et raskere tempo.

Tips for å lykkes med 1000 meter intervaller

 • Varm godt opp: En god oppvarming er viktig for å forberede kroppen på den harde treningen og for å redusere risikoen for skader.
 • Hold et jevnt tempo: Forsøk å løpe intervallene i et jevnt tempo. Unngå å starte for hardt, da dette kan føre til at du blir sliten mot slutten av intervallene.
 • Lytt til kroppen din: Det er viktig å lytte til kroppen din under intervalltreningen. Hvis du føler deg uvel eller har smerter, stopp og ta en pause.
 • Varier treningen: Det er viktig å variere treningen din for å unngå overtrening og for å holde motivasjonen oppe. Du kan variere antall intervaller, pausene, tempoet, og terrenget du løper på.

Forberedelser til intervalltrening

For å få mest mulig ut av intervalltreningen din, er det viktig å forberede seg godt. Her er noen tips:

 • Få nok søvn: Søvn er viktig for restituering og for å sikre at du har nok energi til å trene hardt.
 • Spis et sunt kosthold: Et sunt kosthold gir deg de næringsstoffene du trenger for å trene hardt og restituere raskt.
 • Varm godt opp: En god oppvarming forbereder kroppen på den harde treningen og reduserer risikoen for skader.
 • Ha en plan: Planlegg intervalløkten din på forhånd, slik at du vet hva du skal gjøre.

Restitusjon etter intervalltrening

Etter en hard intervalløkt er det viktig å restituere godt. Her er noen tips:

 • Få nok søvn: Søvn er viktig for å reparere muskler og for å sikre at du er klar for neste treningsøkt.
 • Spis et sunt kosthold: Et sunt kosthold gir deg de næringsstoffene du trenger for å restituere raskt.
 • Drikk nok vann: Det er viktig å drikke nok vann for å rehydrere etter en hard treningsøkt.
 • Gjør aktive restitusjonsøvelser: Aktive restitusjonsøvelser, som for eksempel lett jogging eller yoga, kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen og fjerne melkesyre fra musklene.

Tips for å unngå skader

Intervalltrening kan være hardt for kroppen, og det er derfor viktig å ta noen forholdsregler for å unngå skader. Her er noen tips:

 • Lytt til kroppen din: Det er viktig å lytte til kroppen din under intervalltreningen. Hvis du føler deg uvel eller har smerter, stopp og ta en pause.
 • Varm godt opp: En god oppvarming forbereder kroppen på den harde treningen og reduserer risikoen for skader.
 • Varier treningen: Det er viktig å variere treningen din for å unngå overbelastning av de samme musklene.
 • Styrketrening: Styrketrening kan bidra til å styrke musklene og leddene dine, og dermed redusere risikoen for skader.

Trene 1000 meter intervaller

Løpetrening der du trener intervaller på 1000 meter er klassisk intervalltrening med lange intervaller. 1000 meter intervaller er effektiv trening for å bygge opp aerob kapasitet og utholdenhet, og for å trene opp hurtighet for de fleste distanser du trener for.

Hvorfor trene intervall på 1000 meter?

Som nevnt innledningsvis kan 1000 meter intervaller bidra til at å øke din aerobe kapasitet som løper. Aerob kapasitet vil si evnen til å løpe over lenger tid med høyere intensitet. Hvor god kapasitet avhenger av hvor effektiv kroppen er til å transportere oksygenrikt blod til muskelcellene. Å trene langintervaller på denne måten kan altså bidra til at du blir bedre i stand til å løpe i et høyere tempo eller fart, uten at du nødvendigvis må øke intensiteten. Du vil orke mer uten at du bruker mer krefter. Når du løper 1000 metere med høy intensitet kan det bidra til å stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, som igjen kan gjøre deg til en raskere løper.

Hvor ofte du bør løpe 1000 meter intervall?

Hvor ofte du bør løpe intervall på 1000 meter vil variere, avhengig av hva du trener for, og i hvilken fase i treningsprogrammet du er i. Dersom du har en økt intervalltrening hver uke, kan du veksle mellom å løpe lange og korte intervaller, annenhver uke. Dersom du periodiserer treningsprogrammet ditt kan det være 1000 metere kan inngå i en senere fase av treningsprogrammet, der du eksempelvis trener mer spesifikt for distansen du har som mål, og at du trener kortere intervaller i en tidligere fase av treningsprogrammet. Som nybegynner kan det hende at 1000 meter intervaller blir for langt, og at du må gradvis bygge opp formen for å greie å løpe så lange intervaller.

Hvor du kan løpe 1000 meter intervaller

Variere hvor du trener 1000 meter, og på hvilket underlag. Trener du for en distanse i kupert terreng kan det være effektivt å trene intervall på 1000 meter i lignende terreng. Motbakketrening med 1000 metere kan være effektiv trening for lenger distanser som maraton.  Ønsker du å løpe 1000 meter intervaller i høyere fart, kan intervalltrening på bane være et alternativ.

Progressive intervaller på 1000 meter

Progressive intervalltrening betyr at du bør øke intensiteten gradvis innenfor hvert intervall, og fra ett intervall til det neste. Det beste er hvis du greier å øke intensiteten gjennom hele distansen. Det er spesielt viktig at du løper det første intervallet roligere enn det du klarer, slik at kroppen ikke får en sjokkartet åpning på intervalltreningen. Å gjennomføre 1000-meteren progressivt kan bidra til at kroppen får en gradvis tilvenning til økt belastning, noe som kan redusere risikoen for skader. Dette fordi muskulatur, sener og ledd er varme og fleksible, og bedre i stand til å tåle belastningen det er å løpe intervall. Progressive intervaller kan videre gjøre slik at du disponerer kreftene bedre gjennom hele intervalløkta, og således får bedre effekt ut av intervalltreningen.

Med hvilken intensitet kan du løpe intervall på 1000 meter

Med hvilken intensitet du kan løpe langintervaller vil avhenge av ditt formnivå, og det vil naturlig variere fra individ til individ. Når 1000 meter intervaller blir løpt progressivt, vil intensiteten ligge på moderat til hard. På denne type intervalltrening bør intensiteten ikke overstige anaerob terskel, som er nivået der muskulaturen ikke lenger får tilført nok oksygen. Du vil relativt raskt bli stiv i muskulaturen dersom du løper over terskel. Som nybegynner bør du starte intervalltreningen med å ligge godt under terskel, hvis ikke kan intervalltreningen bli for tøff å gjennomføre.

Relatert: 1000 meter intervaller på terskel

Pauser når du løper 1000 meter intervall

Hvor lange og hvordan du gjennomfører pausene mellom hvert 1000 meter intervall kan variere, avhengig av hvilket formnivå du er på og hvor hardt du ønsker å gjennomføre intervalltreningen. Som nybegynner kan du med fordel ha lenger pauser, kanskje så mye som 3 minutter mellom hvert intervall. Mer erfarne løpere kan ha pauser som varierer mellom 90 sekunder og 2 minutter. Felles for all hvile når du løper 1000 metere er at du holder deg i bevegelse i pausen, for å unngå å stivne i muskulaturen. Gå rolig i pausene, helt frem til neste intervall starter. Dersom du ønsker å løpe 1000 meter intervaller på terskel, kan du ha aktive pauser der du jogger som pause. Da vil pulsen ikke gå helt ned, og du kommer raskt opp i terskel igjen når neste intervall starter.

Relatert: Effektiv intervalltrening for å komme i form med løping

Restitusjon etter treningsøkter med 1000 meter intervaller

Du kan velge om du tar en hviledag dagen etter en intervalløkt med 1000 metere, eller om du gjennomfører restitusjonstrening. Hva du velger vil avhenge av hvordan du føler deg dagen etter. Er du sliten, stiv og støl et døgn etter intervalltreningen, skal du ha en hviledag, slik at muskulatur, sener og ledd får tid til å bygge seg opp igjen. Har du overskudd og beina er fine, kan du gjennomføre lett løpetrening med svært lav intensitet. Husk at restitusjonstrening ikke skal være hardere enn at du ikke avbryter restitusjonsprosessen i kroppen din, og det kan bety at du må veksle mellom å gå og jogge.

Variasjon i intervalltreningen

For å unngå stagnasjon og overtrening er det viktig å variere intervalltreningen din. Du kan variere:

 • Antall intervaller: Du kan løpe alt fra 4 til 12 intervaller i en økt.
 • Pausene: Du kan variere lengden på pausene mellom intervallene. Kortere pauser gir en hardere treningsøkt, mens lengre pauser gir deg mer tid til å restituere.
 • Tempoet: Du kan variere tempoet på intervallene. Du kan for eksempel løpe noen intervaller i ditt 5 kilometer tempo og andre intervaller i ditt 3 kilometer tempo.
 • Terreng: Du kan løpe intervallene på forskjellige typer terreng, for eksempel flatt terreng, kupert terreng eller i skogen.

Relatert: Hvordan løpe lange intervaller for å komme i form

Andre typer intervalltrening

I tillegg til 1000 meter intervaller, finnes det også andre typer intervalltrening som du kan bruke for å forbedre din løping. Noen populære alternativer inkluderer:

 • Fartlek: Fartlek er en type intervalltrening der du varierer tempoet spontant underveis i løpet.
 • Tempoløp: Tempoløp er en type intervalltrening der du løper i et konstant tempo over en lengre distanse, for eksempel 3 kilometer eller 5 kilometer.
 • Bakkeløp: Bakkeløp er en type intervalltrening der du løper opp en bakke i et hardt tempo.

Hvilken type intervalltrening er best for deg?

Den beste typen intervalltrening for deg avhenger av dine mål og din nåværende form. Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å starte med 1000 meter intervaller i et moderat tempo. Etter hvert som du blir mer trent, kan du prøve andre typer intervalltrening og øke intensiteten på treningen.

Intervalltrening for nybegynnere

Hvis du er ny til intervalltrening, er det viktig å starte forsiktig og gradvis øke intensiteten på treningen. Her er noen tips for nybegynnere:

 • Start med korte intervaller: Begynn med å løpe korte intervaller, for eksempel 4 x 400 meter, i et moderat tempo.
 • Lange pauser: Ta lange pauser mellom intervallene, for eksempel 2 minutter.
 • Øk gradvis: Øk gradvis lengden på intervallene, tempoet på intervallene, og antall intervaller etter hvert som du blir mer trent.
 • Lytt til kroppen din: Det er viktig å lytte til kroppen din og stoppe hvis du føler deg uvel eller har smerter.

Intervalltrening for viderekomne

Hvis du er en erfaren løper, kan du prøve mer avanserte intervalløkter. Her er noen tips for viderekomne:

 • Kortere pauser: Ta kortere pauser mellom intervallene, for eksempel 1 minutt.
 • Høyere tempo: Løp intervallene i et høyere tempo.
 • Bakkeløp: Inkluder bakkeløp i intervalltreningen din.
 • Fartlek: Prøv fartlek, en type intervalltrening der du varierer tempoet spontant underveis i løpet.

Intervalltrening for ulike mål

Intervalltrening kan brukes til å forbedre ulike aspekter av løpingen din. Her er noen tips for å velge intervalltrening basert på dine mål:

 • Forbedre fart: For å forbedre fart, fokuser på korte intervaller i et høyt tempo.
 • Forbedre utholdenhet: For å forbedre utholdenhet, fokuser på lengre intervaller i et moderat tempo.
 • Forbedre løpsøkonomi: For å forbedre løpsøkonomi, fokuser på intervaller i et tempo som er litt raskere enn ditt komfortable joggetempo.

Konklusjon

1000 meter intervaller er en effektiv treningsmetode for løpere som ønsker å forbedre sin fart, utholdenhet og løpsøkonomi. Ved å følge tipsene i denne artikkelen kan du komme i gang med intervalltrening og se forbedringer i din løping.

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar