10 tips når du skal trene på tredemølle

Lær mer om hva du kan passe på når du skal trene på tredemølle, gjennom 10 nyttige tips.

Tips 1: Når du skal komme deg på tredemøllen

Mange går av og på tredemøllen i fart, noe som kan utgjøre en stor sikkerhetsrisiko. Dette kan virke som en selvfølge, men mange skader seg på grunn av at de ikke følger denne grunnleggende regelen.

  • Stå med en fot på hver side av tredemøllen før du setter den i gang
  • Fest sikkerhetsklemmen på tøyet på overkroppen, slik at møllen stopper hvis du snubler eller faller av
  • Starte tredemøllen med en hastighet
  • Følg hastigheten på tredemøllen og bevege deg på den bevegelige delen av tredemøllen

Et annet sikkerhetsproblem med tredemølle er at barn kan bli skadet på fingrene eller hendene når de leker rundt tredemøllen der løpebåndet går over rullene. Hold derfor barn og kjæledyr vekk fra en tredemølle i bevegelse.

Tips 2: Hold hendene vekk fra rekkverket

Rekkverket bruker du kun hvis du mister balansen. Å holde seg fast i rekkverket mens du løper eller går er ikke en naturlig eller god måte å løpe eller gå på. Du har ikke en god løpe- eller gåteknikk når du holder deg fast til noe mens du løper eller går. Armene skal du bruke som pendler, og på den måten sikre god stabilitet og fremdrift. Hvis du synes det er skummelt å løpe på tredemølle i fart, kan du prøve med en lavere fart først, for å trene opp stabiliteten og bli trygg på å trene på tredemølle.

Tips 3: Slapp av i skuldrene og se fremover

Dersom du spenner muskulaturen i skuldrene, og ser ned mens du løper, vil det gi en dårligere løpeteknikk. Ha en god og rak holdning i skuldrene og se frem mens du løper. Å ha en fremoverbøyd holdning kan gi dårligere tilførsel av oksygen, og når du spenner deg i skuldrene, kan du bli stiv og støl i skuldre og nakke.

Tips 4: Unngå å være for framoverlent

He en mest mulig oppreist holdning når du trener på tredemølle, også når du løper med stigning på mølla. Ha fokus på at stegene ikke skal være for lange, slik at foten lander rett under hofta og skuldrene dine. Ta kortere steg for å få til dette. Se frem og ikke ned mens du løper.

Tips 5: Øke stegfrekvensen

For å unngå at du med hælen først når du løper på tredemølle, kan du redusere steglengden og øke stegfrekvensen. Å treffe med hælen først når du løper øker risikoen for skader dramatisk. Løper du på hælen vil du også bremse farten for hvert steg du tar. På en tredemølle vil det i praksis bety at du bruker mye mer krefter enn det du hadde gjort hvis foten lander rett under hofta. Korte ned på løpestegene og øke stegfrekvensen. Da vil du få høyere fart, løpe mer økonomisk og redusere risikoen for å bli skadet.

Tips 6: Bruk beina aktivt

Løfter du bare beina for hvert steg du tar, eller bruker du beina aktivt? Det fort gjort at du bare løfter beina når du løper på tredemølle, og det er ikke så rart siden du mangler frasparket sammenlignet med å trene ute. Igjen bør du tenke igjennom hvordan du løper på tredemølle. Lande på forfot og rulle gjennom løpesteget. Bruk en fleksibel løpesko.

Tips 7: Bruk armene som pendler

Armene din har en viktig funksjon når du går eller løper på tredemølle. De fungerer som pendler som er med på å stabilisere kroppen og sikre fremdrift.

  • Bøy armene slik at du holder 90 grader, og hold de nær kroppen
  • Slapp av i skuldrene
  • Bevege armene motsatt av retningen beina beveger seg
  • Armene kan komme frem diagonalt med ikke krysse midtpunktet av brystet ditt
  • La armene bevege seg i takt med frekvensen du har på beina

Tips 8: Lær deg funksjonene på tredemøllen

Helt grunnleggende bør du vite hvordan du slår en tredemølle av eller på. Dernest bør du vite hvordan du justerer farten opp eller ned, og hvordan du justerer stigning på tredemølla. Du bør også kunne bruke noen av de forhåndsdefinerte programmene som finnes på de aller fleste tredemøller. Trener du med pulsbelte, kan mange møller også vise pulsen din på konsollet, så da må du vite noe om hvordan du gjør det. Har du en tredemølle hjemme, så bruker du bruksanvisningen. Spør personell på treningssenteret om hjelp hvis du bruker en tredemølle der.

Tips 9: Ikke trene med for høy fart

Ikke ha en hastighet som er høyere enn det du greier å løpe eller gå. Gjør du det kan det utgjøre en risiko for deg. Ha en gradvis økning i hvor raskt du løper eller går på tredemøllen, og vær sikker på at du mestrer denne hastigheten. Hvis du føler det går for fort, dra av sikkerhetsklemmen som er festet på tøyet ditt.

Tips 10: Utfordre deg selv

Variere hvordan du trener på tredemølle, med tanke på hva du trener og med hvilken intensitet. Gjennomføre trening med å gå og løpe der du bruker forhåndsdefinerte programmer som varierer med stigning og fart. Pass på at du ikke trener for hardt når du gjennomfører treningsøkter med høyere intensitet. Variasjon når du trener på tredemølle kan gi deg en bedre formutvikling, og du unngår at treningen blir monoton og kjedelig, og lite motiverende for deg.

Relaterte artikler:

Gå på tredemølle

Løping på tredemølle

Om forfatteren

Legg inn kommentar