10 km på 50 min med motbakketrening

10 km på 50 min med motbakketrening. Lær hvordan og hvilke fordeler du har av å gjennomføre løpetrening i motbakker for 10 km på 50 min.

Trening for å løpe 10 km på 50 minutter

Løpetreningen bør være lagt opp en måte som lar deg bygge opp fart og utholdenhet for at du skal holde distansen helt ut, og nå ditt mål om å løpe 10 km under 50 min.

Løpeprogrammet bør inneholde treningsøkter som veksler mellom lav, moderat og hard intensitet. De rolige langturene vil være effektive for økt fettforbrenning, og venner beina dine til å tåle belastningen det er løpe over lengre tid.

For å trene opp fart kan du trene variert intervalltrening. Du kan trene tempo for å simulere farten du tenker å holde under løpet, og for å trene opp evnen til å holde et høyere tempo over lengre tid. Du kan trene progressiv løping for å være bedre i stand til å holde et riktig tempo gjennom hele løpet.

Motbakketrening kan effektiv trening for å løpe 10 km under 50 minutter. Trening i motbakker vil gjøre deg sterkere og raskere, og kan bidra til at du får en bedre løpeteknikk og løpsøkonomi. Belastningen er mindre når du trener løping i motbakker, og kan redusere risikoen for løpeskader.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene løping i motbakker for 10 km på 50 minutter, og hvilke fordeler du vil ha av motbakketrening.

Motbakketrening og pulssoner

Pulssoner i denne sammenhengen vil være soner der du trener med alt fra lav, moderat til hard intensitet. For at du skal vite at du trener med riktig intensitet, må du kjenne til dine pulssoner. Disse finner du enkelt ved å trekke alder fra 220. For en mer nøyaktig måling kan du få gjennomført dette ved et treningssenter eller andre steder som gjennomfører denne type målinger.

Eksempelet nedenfor har tatt utgangspunkt i en makspuls på 180.

Svært lav intensitet: Hjertefrekvens: 90-108. 50-60% av makspuls.

Lav intensitet: Hjertefrekvens: 108-126. 60-70% av makspuls.

Moderat intensitet: Hjertefrekvens: 126-144. 70-80% av makspuls.

Hard intensitet: Hjertefrekvens: 144-156. 80-87% av makspuls.

Maksimal intensitet: Hjertefrekvens: 156-174.  87-97% av makspuls.

Merk at du må teste deg frem innenfor de forskjellige sonene, for å finne ut mer nøyaktig hvilken intensitet som er riktig for deg.

Bakkeintervaller for 10 km under 50 minutter vil vanligvis være trening med moderat til hard intensitet. Dette er effektiv trening fordi du raskt kommer opp i høy intensitet. Vær forsiktig så du ikke trener anaerobt når du gjennomfører denne type løpetrening.

Løpeteknikk når du trener løping i motbakker

u har kanskje hørt at du skal «lene deg inn mot bakken» når du løper i motbakker. En for fremoverlent holdning når du løper i bakker kan gjøre at du ikke får opp knærne tilstrekkelig, som kan føre til at du ikke kommer skikkelig over i løpesteget.

Noe av nøkkelen til effektiv løping i motbakker, er å løpe så normalt som mulig. Steglengde og frekvens vil skifte, avhengig av hvor bratt bakken du løper i er. Men hovedregelen er at du skal løpe på samme måte du gjør når du løper i flatt terreng.

  • Tenk at du skal løpe oppreist, med hode, skuldre, hofter og ankler i mest mulig rett linje. Tenk at det skal gå en rett linje fra hodet gjennom hofta og ned til føttene.
  • Se fremover, heller enn ned i bakken
  • Du vil bruke armene mer når du løfter knærne, men vær avslappet i skuldre og armer, og la håndleddene passere nær livet eller hoftene.

Løft knærne skikkelig for hvert steg du tar, og hold oppe stegfrekvensen. Hvis du lener deg for mye fremover, vil du legge for mye press på lårmuskulaturen, og hvis bakken er enda brattere, leggene. Vi får mye kraft fra lårmusklene og knehasene. Pass på at du ikke vugger fra side til side, men ha fokus på å ha all kraft fremover i løpesteget.

Hvordan gjennomføre motbakketrening for 10 km under 50 min

Du kan velge om du vil trene korte eller lange bakkeintervaller. Motbakketrening med lange intervaller kan være effektiv trening når du skal gjennomføre løp med mye stigning. Kortintervall i motbakke er effektiv trening du kan gjennomføre for alle typer distanser.

Kortintervall i motbakker

Korte repetisjoner i motbakke er kanskje det mange av oss forbinder med bakkeintervaller. Lengden på disse intervallene er vanligvis 30-60 sekunder, med rolig jogg ned igjen som pause. Oppstart av nytt intervall med en gang du er nede.

Farten er gjerne i et tempo du holder når du løper alt fra 3-5000 meter, med en stigning på 4-7%. Intensiteten ligger gjerne på terskel, og er effektivt for å øke aerob kapasitet og styrke.

Eksempel på kortintervaller i motbakke kan være som følger:

  • 10×60 sekunder intervall, i 5 km tempo
  • 8×45 sekunders intervall, i 3 km tempo
  • Synkende intervall: 3×60 sekunder, 3×45 sekunder, 3×30 sekunder, i 10 km tempo. Øk farten jo kortere intervallet er.

Variere fart, lengde og antall repetisjoner etter ditt formnivå. Sørg for nok restitusjon mellom hvert drag.

Sprint i bakker

Kortintervaller kan for løpere bidra til å styrke alle tre typer av muskelfibre.

Start med 4-5 repetisjoner med en lengde på 30-60 meter opp en bratt bakke (5-10 sekunder) og bygg opp over noen økter til 8-12 repetisjoner. Gå tilbake som pause, og vent 2-3 minutter før neste drag.

10 km på 50 min med motbakketrening

Motbakketrening med intervaller vil være effektiv trening for å bli en raskere og sterkere løper. Du vil oppnå samme effekt som intervalltrening på flatmark når du trener intervall i motbakker. I og med at belastningen er mindre når du løper i motbakker, vil det bidra til å redusere risikoen for løpeskader. Du øker styrken i beina, spesielt leggmuskulaturen. Motbakketrening er også effektiv trening for å trene opp løpeteknikk.

Relaterte artikler:

Treningsprogram 10 km under 50 min

Bli raskere og mer utholdende med løping i motbakker

Om forfatteren

Legg inn kommentar